Politika

NOVE SANKCIJE PROTIV RUSIJE: EU najavila mjere teške 11 milijardi eura za Rusiju i restrikcije za sedam iranskih tvrtki

Autor Euractiv/ Alexandra Brzozowski

U slopu svog desetog paketa sankcija protiv Rusije koji uključuje nove zabrane za trgovinu i izvoz tehnologije vrijedne 11 milijardi eura, EU namjerava uvesti sankcije i za sedam iranskih entiteta koji surađuju s ruskom vojskom.

epa10211625 European Commission President Ursula von der Leyen (L) and EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and European Commission Vice-President, Josep Borrell (R) hold a joint press statement to announce a new package of sanctions against Russia at the European Commission in Brussels, Belgium, 28 September 2022. European Commission President Von der Leyen announced the proposal of a new package of sanctions against Russia to make 'the Kremlin pay the price' for the 'further escalation' of its invasion of Ukraine 'to a new level', condemning the 'sham referendum' to annex parts or Russia-occupied territories in Ukraine. The sanctions will include a listing of individuals and entities as well as further restrictions in trade, banning imports of Russian products, among others. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: STEPHANIE LECOCQ/EPA

"Po prvi put predlažemo i sankcije za iranske organizacije, uključujući i one povezane s iranskom Revolucionarnom gardom" zbog toga što "Rusiju opskrbljuju dronovima, te znanje potrebno za njihovu izradu prenose na proizvodne pogone u Rusiju," rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u obraćanju europarlamentarcima u Strasbourgu.

Ovo je prvi put da EU pod sankcije stavlja iranske kompanije umiješane u rat u Ukrajini. Predloženi paket mjera tek trebaju usvojiti države EU.

Zamrznuta imovina

Von der Leyen je rekla i da EU namjerava prisiliti europske banke da vlastima dostave podatke o zamrznutim sredstvima ruske središnje banke. "Moramo znati gdje se ta imovina nalazi i koliko ona vrijedi," rekla je Von der Leyen u video izjavi kojom je najavila najnoviji paket mjera protiv Rusije.

Prema trenutnim procjenama EU ukupna vrijednost zamrznute imovine ruske središnje banke u inozemstvu mogla bi iznositi do 300 milijardi dolara, a vjeruje se da je od tog iznosa do 33,8 milijardi eura položeno na račune u EU.

EU već neko vrijeme razmatra mogućnost korištenja zamrznute ruske imovine nakon invazije na Ukrajinu, ali oko takvih prijedloga postoje prijepori jer ne postoje ni pravni okvir ni presedan za takav potez. Stoga su razgovori o tome još uvijek u vrlo ranoj fazi.

S najnovijim, desetim, paketom sankcija protiv Rusije Europska komisija također predlaže i stroža pravila koja propisuju prijavu zamrznute imovine povezane sa sankcioniranim ruskim kompanijama i pojedincima.

Po prijedlogu koji je poslan svim državama članicama, uvele bi se i kazne za one koji ne izvršavaju tu obavezu i ne prijavljuju informacije o ruskoj imovini. One bi mogle iznositi 50.000 eura za fizičke osobe i 10 posto godišnjeg prihoda za poslovne subjekte.

"Predlažemo nove mjere kojima se treba spriječiti zaobilaženje pravila... Naš posebni izaslanik David O'Sullivan u kontaktu je s trećim zemljama kako bi se našlo rješenje za zaobilaženje sankcija," rekla je Von der Leyen.

Sljedeći tjedan Europska komisija je najavila sastanak Foruma za koordiniranje sankcija (Sanctions Coordinators Forum) "kako bi se ojačala njihova provedba."

Trgovinske zabrane

Von der Leyen je rekla i da će predstojeći paket sankcija ciljati i na robu ukupne vrijednosti od oko 11 milijardi eura, kroz nove trgovinske zabrane i ograničenja za izvoz tehnologije u Rusiju.

Predložene mjere uključuju proširenje popisa zabranjenih proizvoda i na legure koje sadrže rijetke zemne metale, integrirane sklopove i kamere, stoji u nacrtu dopisa poslanog vladama EU. Na popis će se uvrstiti i elektronika, specijalizirana vozila, dijelovi strojeva, rezervni dijelovi za kamione i mlazne motore, kao i materijali koji se koriste u građevinarstvu koji bi mogli biti korišteni za vojne potrebe, poput antena ili kranova.

"Dodatno ćemo ograničiti i izvoz robe dvojne namjene [koja može biti korištena i za vojne i civilne svrhe], kao i naprednih tehnologija, i predlažemo nadzor 47 elektroničkih komponenti koje bi mogle biti korištene u ruskim sustavima naoružanja, poput dronova, raketa, i helikoptera," rekla je Von der Leyen.

"Tim mjerama bismo zabranili sve tehnološke proizvode koji se viđaju na ratištu, a tako bismo i osigurali da se na neki drugi način tamo više ne pojavljuju... Za maksimalan učinak, ciljamo na industrijsku robu koja je potrebna Rusiji - a čiji manjak ne može popuniti nabavkom iz trećih zemalja."

Stotinu novih imena

Šef EU diplomacije Josep Borrell rekao je da bi novi paket sankcija također uveo i zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za još gotovo 100 pojedinaca i tvrtki.

"Popis uključuje one odgovorne za vojne aktivnosti, za političke odluke, za propagandu i dezinformacije... Ciljamo na one koji su umiješani u otmice ljudi, deportacije, i prisilna posvajanja ukrajinske djece u Rusiji, kao i na one koji pomažu u pljački ukrajinskih resursa," dodao je Borrell.

Nadalje, EU će proširiti i restrikcije uvedene za medijske kuće povezane s Kremljom.
EU namjerava usvojiti deseti paket sankcija sljedeći tjedan, uoči prve godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu i očekivane ruske proljetne ofenzive na bojištu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU sets out new €11b Russia sanctions, adds Iranian entities for first time)