Politika

VAJMARSKI TROKUT: Suradnja Francuske, Njemačke i Poljske produbljuje se, u svjetlu ruske prijetnje i Trumpovih najava

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Ministri vanjskih poslova takozvanog francusko-njemačko-poljskog Vajmarskog trokuta sastat će se u ponedjeljak kod Pariza na sastanku kojim će vjerojatno dominirati moguća pobjeda Trumpa u studenom i prijetnja Rusije.

French Minister for Europe Stephane Sejourne Weekly Cabinet Meeting, Elysee Palace, Paris, France - 07 Feb 2024,Image: 844243970, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné pozvao je u ponedjeljak svoje kolege iz Njemačke i Poljske Annalenu Baerbock i Radosława Sikorskog na sastanak o "sigurnosnoj politici, suverenosti EU i solidarnosti" u Saint-Cloudu zapadno od Pariza.

U trenutno nestabilnom međunarodnom kontekstu, "krajnje je vrijeme da Vajmarski trokut pruži podršku europskoj solidarnosti," poručili su u priopćenju iz francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Vajmarski trokut je neformalna regionalna koalicija koja okuplja Francusku, Njemačku i Poljsku. Nastala je 1991. godine i održavala je redovne sastanke - iako je njegova politička težina značajno umanjena kad je euroskeptična i nacionalistička stranka PiS preuzela vlast u Varšavi 2016. godine.

Međutim, nova proeuropska vlada u Poljskoj koju predvodi Donald Tusk i koja je došla na vlast u prosincu mogla bi toj koaliciji dati novi zamah.

"Ponovno pokretanje ovog formata dobra je vijest... To označava povratak Poljske u središte europskih poslova," izjavio je prošlog tjedna u Berlinu francuski premijer Gabriel Attal

"Želimo raditi na tome zajedno s Francuskom, u sklopu Vajmarskog trokuta - a sada još snažnije i odlučnije," rekla je Baerbock prošlog tjedna u Berlinu. Poljski ministar Sikorski također se slaže da se koalicija treba vratiti u prvi plan nakon što je "proteklih godina zaboravljena."

Nakon imenovanja u siječnju, Séjourné je na prvom službenom putu posjetio Ukrajinu, Njemačku i Poljsku - čime je također poslana poruka o stavljanju te regionalne koalicije u središte budućeg donošenja odluka unutar EU.

Povratak Trumpa

Razgovori u ponedjeljak će se prije svega baviti načinima kako bi se mogla povećati kolektivna europska vojna podrška Ukrajini, između ostalog i reformom Europskog mirovnog instrumenta (EPF), izvanproračunskog mehanizma financiranja koji se u EU koristi za naknadu državama članicama koje oružjem opskrbljuju Ukrajinu.

Prema francuskim dužnosnicima, EPF bi se trebao koristiti i za zajedničku nabavu oružja i streljiva od europskih proizvođača, jer se EU muči da ostvari svoj zacrtani cilj od prošle godine da isporuči Ukrajini milijun granata.

Mogućnost novog zajedničkog zaduživanja EU za financiranje obrane Ukrajine također bi se mogla naći na stolu, nakon što je nekoliko čelnika EU tražilo tu opciju - uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, estonske premijerke Kaje Kallas i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Europska suverenost također će biti među ključnim točkama dnevnog reda, posebice s obzirom da bi moguća pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom mogla negativno utjecati na buduću pomoć Ukrajini i stabilnost NATO saveza.

U subotu je Trump na predizbornom skupu u Sjevernoj Karolini ponovio svoju namjeru da ne intervenira u slučaju da Rusija napadne članice NATO saveza. "U stvari, potaknuo bih ih [napadače] da rade što god žele," rekao je Trump, i rekao da je to zbog toga što, prema njegovom mišljenju, ne troše dovoljno novaca na obranu.

"Moramo se pripremiti za sve scenarije... A za pregovore [a Amerikancima] bit ćemo uvjerljiviji ako smo ravnopravni, ako smo poštovani. Moramo biti vojno moćniji," rekao je Séjourné u nedjelju u izjavi koju je prenio francuski list Ouest-France.

U isto vrijeme, najviši europski vojni dužnosnici sve češće upozoravaju kako vjeruju da bi Rusija mogla pokušati potkopati NATO u sljedećih desetak godina.

Očekuje se da će ostala pitanja na dnevnom redu biti Bliski istok i odnosi EU i Afrike.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ‘Weimar Triangle’ gets second wind in light of potential Trump return, Russian threat to NATO)