Politika

AMNESTIJA ILI NE: Delegacija Vijeća Europe došla u Španjolsku čuti argumente za i protiv Sanchezovog zakona o oprostu

Autor Euractiv/Fernando Heller

Izaslanstvo Venecijanske komisije Vijeća Europe doputovalo je u četvrtak u Madrid kako bi razgovarali o detaljima kontroverznog zakona o amnestiji za katalonske separatiste kojeg premijer Pedro Sanchez želi progurati u parlamentu.

Image: 842611539, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic. Contributor media restriction: {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}., Model Release: no, Credit line: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia
Izvor: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

Najavljen je radni posjet koji će trajati nekoliko dana, kojemu je cilj saznati više o nacrtu zakona o amnestiji za kojeg Sanchez (PSOE/S&D) tvrdi da je u skladu ss španjolskim ustavom i europskim zakonima. Sanchezu je taj zakon - koji se odnosi na osobe umiješane u katalonski referendum o neovisnosti iz 2017. godine - važan radi pridobivanja podrške zastupnika separatističkih stranaka u parlamentu.

Delegacija Vijeća Europe je rekla i da dolzi u Španjolsku kako bi "u širem smislu" razgovarala s lokalnim političarima o pitanju vladavine prava.

Uz glavnog tajnika Venecijanske komisije Pierrea Garrona, izaslanstvo uključuje direktoricu komisije Simonu Granatu-Menghini, potpredsjednicu za Italiju Martu Cartabiu, potpredsjednika za Nizozemsku Martina Kuijera, švicarsku predstavnicu Reginu Kiener, bugarskog odvjetnika Philipa Dimitrova i Meksikanca José-Luisa Vargasa Valdeza.

U fokusu njihovog rada bit će pitanje poštuje li Španjolska načelo diobe vlasti.

Izaslanstvo dolazi nakon što je to službeno tražio gornji dom španjolskog parlamenta u kojem konzervativna Partido Popular (PP/EPP) - vodeća oporbena stranka u donjem domu - još uvijek drži većinu. Partido Popular žestoko se protivi novom zakonu, i već su najavili da će učiniti sve što mogu da se donošenje zakona blokira u donjem domu.

Zakon o amnestiji otvorit će vrata oprostu za glavne čelnike katalonskog separatističkog pokreta, među njima i za bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji od 2017. godine živi u Belgiji.

Prvi sastanak održan je u četvrtak s ministrom pravosuđa Félixom Bolañosom (PSOE/S&D), i nekoliko zastupnika i senatora, nekoliko sudačkih udruga, i predsjednikom španjolskog sudbenog vijeća CGPJ, najvišeg tijela sudaca u Španjolskoj. Imenovanja u vijeće su politički blokirana već pet godina, što je također predmet oštrih prijepora između dvije glavne stranke u državi PSOE i PP.

Prema Bolañosu, posjet Venecijanske komisije predstavlja "odličnu priliku za pojašnjenje značaja zakona o amnestiji za otvaranje nove faze pomirenja [između Madrida i Katalonije], te njegovog punog poštivanja ustava i zakona EU."

Članovi Venecijanske komisije istaknuli kako su oni neovisni stručnjaci, te da dolaze u Španjolsku čuti sva različita mišljenja o kontroverznom zakonu.

Izaslanici Venecijanske komisije sastat će se u petak i s predsjednikom ustavnog suda Cándidom Condeom Pumpidom. Nakon tog, izaslanici bi do sredine ožujka trebali objaviti izvješće o budućem zakonu o amnestiji.

Mišljenje Venecijanske komisije zatražilo je u prosincu prošle godine najviše upravno tijelo Senata na izravan zahtjev PP-a.

I konzervativni PP i stranka krajnje desnice Vox - treća po snazi parlamentarna stranka - priopćili su kako će u slučaju izglasavanja zakona tražiti njegovo poništenje pred ustavnim sudom, vrhovnim sudom, a planiraju uložiti žalbu i Europskom sudu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Council of Europe delegation visits Spain over amnesty law, rule of law)