Politika

EUROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O SRBIJI: Eurozastupnici traže neovisnu istragu o srbijanskim izborima

Autor Adriano Milovan

Ako se vlasti u Beogradu ne pokažu volju provesti izborne preporuke ili ako se pokaže da je na izborima bilo krađe glasova, onda će Europski parlament pozvati na obustavu financijske pomoći Srbiji, stoji u rezoluciji

Europski parlament u Strasbourgu
Izvor: Sathiri Kelpa / AFP / Profimedia

Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju o Srbiji u kojoj traži neovisnu istragu o izborima koji su u toj zemlji provedeni 17. prosinca prošle godine te upozorava da bi Beograd mogao ostati bez financijske pomoći Europske unije.

Kako se navodi u priopćenju Europskog parlamenta, rezoluciju je podržao 461 eurozastupnik. Protiv su bila 53 europarlamentarca, a 43 ih je bilo suzdržano.

'Provedeni izbori ispod standarda za zemlju koja hoće u EU' 

U rezoluciji se ocjenjuje da su izbori koji su u Srbiji provedeni 17. prosinca bili obilježeni brojnim nepravilnostima, iako se ističe da su provedeni bez ometanja.

Eurozastupnici, među ostalim, upozoravaju na nedosljednu primjenu zaštitnih mjera tijekom glasanja i prebrojavanja glasova, kao i na kršenje tajnovitosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja te na, kako ističu, manipulaciju registracijom birača i krivotvorenje potpisa. Kažu i da su srbijanske vlasti do sada "ustrajno i sustavno zloupotrebljavale institucije i medije kako bi bile u prednosti“, stoji u priopćenju.

Njihov je zaključak da su posljednji parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji bili "ispod očekivanih standarda za zemlju kandidatkinju za članstvo u EU“. Stoga traže neovisnu istragu provedenih izbora koju bi proveli, kako napominju, ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije.

Prijete obustavom financijske pomoći Srbiji

"Pristupni pregovori sa Srbijom trebali bi napredovati samo ako zemlja ostvari znatan napredak u reformama koje očekuje EU, uključujući potpunu provedbu izbornih procedura OESS-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije“, zaključuje se u rezoluciji.

Dodaje se kako će zastupnici u Europskom parlamentu, ako vlasti u Beogradu ne pokažu volju provesti ključne izborne preporuke ili ako istraga utvrdi da su vlasti bile izravno uključene u prijevaru birača, pozvati na obustavu financijske pomoći EU Srbiji, zaključuje se u priopćenju Europskog parlamenta.

Rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće, ali imaju veliki politički značaj.