Politika

KAOS U POLJSKOJ: Oporba juriša na parlament kako bi osuđeni i pomilovani zastupnici zauzeli zastupnička mjesta

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Zastupnici nacionalističke oporbene stranke PiS napali su jurišom zgradu poljskog parlamenta u srijedu, prisilivši osiguranje da omogući ulazak u zgradu dvojici bivših zastupnika, Mariuszu Kamińskom i Macieju Wąsiku.

February 7, 2024, Warsaw, Poland: Mariusz Kaminski (C) is standing in front of the Polish Parliament in Warsaw, Poland, on February 7, 2024. Mariusz Kaminski and Michal Wasik, former Interior Ministers, along with prominent Law and Justice MPs, are trying to enter Parliament despite having lost their parliamentary seats following a two-year jail sentence for abuse of power in 2007 when they were leading the Central Bureau of Investigation (CBA). Under the law, individuals with a final conviction are not allowed to sit in the Sejm of the Republic of Poland, even if they have been pardoned by the President of the Republic of Poland. Mariusz Kaminski and Michal Wasik have left prison after being pardoned for the second time by President Andrzej Duda.,Image: 844365304, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Andrzej Iwanczuk / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Andrzej Iwanczuk / Zuma Press / Profimedia

Kamiński i Wąsik su zastupnici PiS-a koji su automatski izgubili zastupnička mjesta kada su u korupcijskoj aferi bili osuđeni na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Međutim, predsjednik Andrzej Duda - također povezan sa PiS-om - pomilovao ih je predsjedničkim ukazom, pa su pušteni na slobodu nakon samo dva tjedna u zatvoru.

Prema interpretaciji nove vladajuće većine i predsjednika parlamenta Szymona Hołownia (Poljska 205/Renew), njih dvojica ne mogu dobiti natrag svoja zastupnička mjesta jer su u međuvremenu pravomoćno osuđeni - a poljski ustav zabranjuje ljudima s krivičnom presudom da sjede u parlamentu.

Oporbeni PiS (ECR), ne slaže se s tim, i tvrdi kako ih Hołownia ilegalno blokira kad im ne dopušta pristup zastupničkim mjestima. Na početku parlamentarnog zasjedanja u srijedu, skupina zastupnika PiS-a počela se naguravati s parlamentarnim osiguranjem ispred zgrade, tražeći da se Kamiński i Wąsik vrate u parlament.

"Borba koju vodimo Maciej i ja nije samo naše privatno pitanje," kazao je Kamiński novinarima nakon što mu nije dopušten ulazak u zgradu. Odluku o opozivu njihova dva mandata nazvao je "zločinom protiv demokracije" i ustvrdio kako bez njih dvojice parlament zasjeda s "neustavnim brojem" zastupnika.

'Razbijanje demokratskog poretka'

Uhićenje prošlog mjeseca Kamińskog i Wąsika izazvalo je zgražanje unutar PiS-a. Dovedeni su u pritvor izravno iz predsjedničke palače u Varšavi, gdje im je Duda - bivši član PiS-a - ponudio utočište.

Nakon uhićenja, došlo je do vala prosvjeda političara i pristaša PiS-a, koji tvrde da su Kamiński i Wąsik "politički zatvorenici," da su bili zlostavljani tijekom uhićenja - što se argumentira prisilnim hranjenjem Kamińskog jer je počeo i štrajk glađu. Kako kaže PiS, oba zastupnika žrtve su "Tuskovog autoritarnog režima."

Široka koalicija stranaka centra i ljevice na čelu s novim-starim premijerom Donaldom Tuskom došla je na vlast u Poljskoj u prosincu prošle godine, zamijenivši ultranacionalističku vladu PiS-a koja je vladala Poljskom proteklih osam godina.

PiS tvrdi kako je kažnjavanje i uhićenje Kamińskog i Wąsika "još jedan dokaz da Tuskova vlada krši vladavinu zakona" i "razbija demokratski poredak" u Poljskoj.

"Nećeš vladati zauvijek. Za svaku od tih kriminalnih radnji koje poduzimate izravno protiv nas - ali zapravo protiv demokracije u našoj zemlji - bit ćete privedeni pravdi," zaprijetio je osuđen i pomilovan Kamiński.

15 godina pravosudne trakavice

Kamiński je prvi put postao zastupnik 1997., i ponovno je izabran 2001. i 2005. 2006. godine je napustio parlament i postao šef vladinog ureda za borbu protiv korupcije.

Politički protivnici su tvrdili da Kamiński i njegovi suradnici progone korupciju "pretjerano gorljivo" i da su katkad i sami kršili zakon u progonu nevinih osumnjičenika. 2009. su Kamiński i Wąsik optuženi za poticanje agenata da nude mito političarima kako bi ih uhapsili zbog korupcije.

2015. su osuđeni na tri godine zatvora, no uložili su žalbu na presudu. Nakon dolaska PiS-a na vlast te iste godine PiS-ov predsjednik Duda je obojicu pomilovao, a Kamiński je potom postao i ministar unutrašnjih poslova.

No, budući da ih je Duda pomilovao i prije nego što je sud donio pravorijek o žalbi, slučaj je završio kod vrhovnog suda koji je prošle godine naložio ponovno otvaranje slučaja. U prosincu prošle godine opet su osuđeni, ovaj put na dvije godine zatvora - a u siječnju su privedeni na izdržavanje kazne.

Predsjednik parlamenta Hołownia i dalje inzistira kako prema odluci suda Kamiński i Wąsik više nisu zastupnici, te im neće biti dozvoljeno ući u sabornicu, niti sudjelovati u izglasavanju zakona.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polish opposition storms parliament to let in former MPs)