Politika

ČEŠKI ULAZAK U EUROZONU: Ministar za europske poslove kaže da je vladajuća koalicija napravila 'važan korak naprijed'

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Češka debata o uvođenju eura "znatno je napredovala," izjavio je ministar europskih poslova Martin Dvořák za Euractiv, unatoč tome što je njegov ekonomist imenovan kao "izaslanik za euro" smijenjen.

Izvor: Pixabay

Iako Češka ove godine slavi već 20 godina članstva u Europskoj uniji, Češka je jedna od sedam zemalja EU koje su zadržala svoju nacionalnu valutu. U čekom slučaju radi se o kruni. No, političke snage u zemlji pozivaju na promjene.

Predsjednik Petr Pavel nedavno je pozvao vladu na poduzimanje potrebnih koraka za usvajanje eura. Od pet stranaka vladajuće koalicije u Češkoj, četiri zagovaraju prelazak na euro. Od te četiri, dvije su na europskoj razini učlanjene u EPP (KDU-ČSL i TOP 09), a jedna u klub Zelenih (Piratska stranka) - do četvrta nije u sastavu nijedne europske grupacije (STAN).

Međutim, peta stranka, konzervativni ODS, koji je dio europske desničarske obitelji ECR - i dalje je skeptična prema toj ideji.

'Savjetnik' zvuči bolje

Najnoviji prijepori oko eura unutar vladajuće koalicije potaknuti su odlukom ministra Dvořáka (STAN) o imenovanju ekonomista Petra Zahradníka kao tzv. "izaslanika za euro" bez prethodnog odobrenja svih koalicijskih partnera. Češki premijer Petr Fiala (ODS) sazvao je u utorak izvanredan koalicijski sastanak "pomirenja" - a rezultat toga bilo je ukidanje mjesta povjerenika za euro.

Kao kompromisno rješenje, češka koalicija je dopustila Dvořáku da imenuje "savjetnika" za euro. Osim toga, koalicija je dogovorila i pripremu analize ulaska Češke u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), što je preduvjet za usvajanje zajedničke valute EU.

Unatoč ukidanju mjesta izaslanika, Dvořák je u izjavi za Euractiv u srijedu rekao kako smatra da su nedavna previranja ipak urodila pozitivnim pomakom.

"Mislim kako je ishod jučerašnjeg sastanka donio najveći pomak oko pitanja eura, što se inače ne bi dogodilo," kaže Dvořák, inače snažan zagovornik usvajanja eura. "Naš cilj je bio postići dogovor vlade o nekom od sljedećih koraka prema usvajanju eura, i to je postignuto," dodaje Dvořák.

Analizu ulaska Češke u ERM II treba pripremiti do listopada 2024. "Imamo konkretne zadaće, rokove i odgovornosti - i to je korak u pravom smjeru."

I dalje je nejasno kada bi Češka mogla usvojiti euro, jer će ta odluka ovisiti o budućim vladama u Pragu. Mandat sadašnje vlade istječe 2025. godine. Na odluku će utjecati noz faktora, uključujući i raspoloženje u češkoj javnosti - koje je zasad po anketama protiv uvođenja eura.

Dvořák želi "aktivno objasniti" prednosti eura, dok bi njegov ekspertni "savjetnik za euro" trebao doprinijeti da se u javnosti vodi uravnotežena rasprava temeljena na činjenicama.

"Za mene osobno bilo bi veliko zadovoljstvo kada bi Češka postala dio eurozone do 2028. godine," kaže Dvořák.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech debate on joining Eurozone moved forward ‘significantly’, says minister)

Tagovi