Politika

EUROPSKI IZBORI: Dvoje zastupnika francuske stranke kontroverznog Érica Zemmoura pridružili se klubu ECR

Članovi stranke Reconquête! francuskog desničarskog političara Éric Zemmoura pridružili su se političkoj skupini konzervativaca ECR u Europskom parlamentu, u pokušaju jačanja desničarskog bloka nakon izbora za EU u lipnju.

La vice-présidente exécutive du parti d'extrême droite français "Reconquete", liste du parti pour les élections européennes, Marion Maréchal , Nicola Procaccini, co-président du groupe ECR, député européen Fratelli d’Italia. Et le vice-président exécutif de "Reconquete" Nicolas Bay participent à une conférence de presse au Parlement européen à Strasbourg, le 07 février 2024.,Image: 844254997, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ELYXANDRO CEGARRA / Panoramic / Profimedia
Izvor: ELYXANDRO CEGARRA / Panoramic / Profimedia

Eurozastupnici Nicolas Bay i nositeljica njihove liste za europske izbore u Francuskoj Marion Maréchal i formalno su se pridružili klubu ECR-a, čime stranka želi ojačati svoj kredibilitet na francuskoj političkoj areni, gdje se do sada smatrala autsajderom. Prema posljednjim anketama, stranka bi mogla osvojiti 5 posto glasova na europskim izborima u lipnju - što bi značilo da bi mogli dobiti šest zastupnika u novom sazivu od 720 mjesta.

"Želimo da desničari i konzervativci imaju veću težinu u Parlamentu, kako bismo sutra utjecali i na predsjedništvo Komisije i na politički smjer u kojem će se ići," rekla je Maréchal na tiskovnoj konferenciji u Europskom parlamentu u srijedu u Strasbourgu.

Desna koalicija

Stranka Reconquête! je zasad službeno predstavila tek tri službena kandidata za europske izbore, dok im projekcije prognoziraju šest zastupnika - među kojima je i Maréchal.

Stranku je 2022. osnovao  anti-imigracijski i anti-islamski novinar i polemičar Éric Zemmour, i otad se pokušava nametnuti poveznica koja bi na europskoj razini mogla ujediniti stranke desnice, u rasponu od EPP-a iz desnog centra, konzervativno-nacionalističke skupine ECR, i ekstremno desne skupine ID.

Maréchal sebe pokušava prikazati kao premosnicu koja može povezati različite desničarske grupacije, i u izjavama je osudila "neprirodnu parlamentarnu većinu" koju čine EPP, liberalna skupina Renew koju podržava francuski predsjednik Emmanuel Macron, socijalisti iz skupine S&D, pa čak i Zeleni."

Takvo savezništvo često se u Francuskoj opisuje kao "tradicionalna proeuropska većina" koja na taj način drži na distanci ekstremiste s obje strane političkog spektra.

Ako stranke ECR-a ostvare dobar rezultat na lipanjskim izborima, "dio EPP-a mogao bi ponovno razmotriti neke od svojih sklopljenih savezništava, kako bi se bolje uskladio s konzervativnom desnicom i s njima glasao o zakonodavnim prijedlozima," zaključio je Maréchal.

Utrka desnice za treće mjesto

Po trenutnim projekcijama ID bi mogao postati treća po snazi grupacija u Europskom parlamentu sa 91 zastupnikom, a slijedi je liberalna skupina Renew Europe na četvrtom mjestu, i iza njih ECR sa 80.

No, ECR bi mogao preteći ID, posebice ako im se pridruže francuski Reconquête! i mađarski Fidesz premijera Viktora Orbana - što je on i najavio talijanskim medijima početkom ovog mjeseca, i što bi skupini ECR donijelo još 12 zastupnika. To bi onda gurnulo Renew na peto mjesto.

Proširenje kluba ECR vjerojatno će dodatno ojačati i talijansku stranku Fratelli d' Italia (FdI) koju predvodi talijanska premijerka Giorgia Meloni. Oni su najveća nacionalna stranka unutar te političke skupine - i njihovi ljudi obično drže ključna mjesta unutar kluba - a mogla bi dobiti i jedno od mjesta potpredsjednika Europskog parlamenta.

Legitimnost Reconquête!

Zemmour je stekao popularnost u Francuskoj stvaranjem polemika i distanciranjem od donedavno neprikosnovene stranke desnice Marine Le Pen u zauzimanju mnogo snažnijeg anti-imigracijskog stava i kritike liberalne ekonomije. To mu je donijelo i tužbe, pa je Zemmor od 2020. naovamo već triput osuđen za širenje rasizma i rasne netrpeljivosti.

2022. je predložio takozvanu "re-migraciju" tj. deportaciju osoba s dvostrukim državljanstvom Francuske i neke druge zemlje, u slučajevima kad ih sigurnosne službe označe potencijalnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Maréchal je nećakinja Marine Le Pen, i do 2019. je bila članica stranke svoje tetke. Kasnije se priključila Zemmourovoj stranci Reconquête! i potom je izabrana za nositeljicu njihove liste za europske izbore. Reconquête! zasad nije formalno povezan ni s jednom paneuropskom političkom strankom, i stoga radi na jačanju svog legitimiteta da se istakne na francuskoj i europskoj političkoj sceni.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Zemmour’s party joins ECR to boost grand right-wing coalition)