Politika

RAT NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija neće uspostaviti odnose s Izraelom dok se ne formira palestinska država

Autor Hina

Kao preduvjete uspostave diplomatskih odnosa s Izraelom, u Rijadu traže prestanak rata u Gazi i uspostavu palestinske države u granicama iz 1967. godine

Rijad, Saudijska Arabija
Izvor: Fabian von Poser / imageBROKER / Profimedia

Saudijska Arabija je priopćila da neće imati diplomatskih odnosa s Izraelom dok se ne prizna neovisna palestinsku država u granicama s istočnim Jeruzalemom iz 1967. i dok ne prestane izraelska "agresija" na Pojas Gaze, priopćilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

U utorak je glasnogovornik Nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena dobila pozitivne povratne informacije da su Saudijska Arabija i Izrael spremni nastaviti s razgovorima o normalizaciji.

Kraljevstvo je izdalo priopćenje kako bi Washingtonu potvrdilo svoj nepokolebljiv stav o palestinskom pitanju u svjetlu komentara pripisanih Kirbyju, priopćilo je ministarstvo.

Ideja da Izrael i Saudijska Arabija službeno učvrste veze raspravlja se otkako su Saudijci dali tihi pristanak susjedima u Zaljevu - Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, da uspostave veze s Izraelom 2020. godine.