Politika

ATTAL U BERLINU: Francuska i Njemačka i dalje se razilaze po pitanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuski premijer Gabriel Attal boravio je u ponedjeljak u Berlinu gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, gdje su u prvi plan došle velike nesuglasice oko trgovinskog sporazuma EU i skupine Mercosur.

French Prime Minister Gabriel Attal and Chancellor Olaf Scholz at a press conference to mark the visit of the French Prime Minister to Berlin. / French Prime Minister Attal and Federal Chancellor Olaf a press conference on the future of the French Prime Minister's visit to Berlin. French Prime Minister visits Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 05 Feb 2024,Image: 843877085, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: snapshot-photography/F Boillot/S / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: snapshot-photography/F Boillot/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

To je bio prvi Attalov posjet inozemstvu nakon što je nedavno imenovan za premijera Francuske, a on sam je najavio kako želi posvetiti posjet posvetiti "važnosti francusko-njemačkog prijateljstva."

Attal i Scholz su navodno razgovarali o nizu političkih pitanja - uključujući Ukrajinu, ekonomsku konkurentnost EU, i migracije. Razmjena je bila "bogata, sadržajna i direktna," kazao je Attal nakon sastanka.

U svibnju će francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetiti Njemačku, u trenutku kad se Francuska i Njemačka razilaze u brojnim bitnim pitanjima. U listopadu su se članovi obje vlade sastali na dvodnevnom zasjedanju u Hamburgu kako bi se izgladile nesuglasica oko važnih pitanja u području energetike, industrije i vojne politike.

Slažem se, ne slažem se

Ipak, Attalov posjet Berlinu istaknuo je kako još uvijek među njima postoje značajna neslaganja - a među njima se ističe i problem još uvijek nepotpisanog trgovinskog sporazuma EU i Mercosura.

Taj sporazum o slobodnoj trgovini - na kojem se radi još od 1999. i koji se smatra najvećim trgovinskim sporazumom o kojem se dosad pregovaralo - našao se na udaru prosvjeda poljoprivrednika širom EU u posljednjih nekoliko tjedana, jer pozivaju na ukidanje "nelojalne konkurencije" koju predstavlja uvoz iz trećih zemalja.

Dok Njemačka želi potpisati sporazum takvog kakav jest, skeptična Francuska kaže kako "nije spremna" da da svoj pristanak na sporazum "u sadašnjem stanju."

"Bilo bi nam bolje da završimo ove pregovore," kazao je Scholz na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, i naglasio da su trgovinski paketi EU važan "geostrateški alat."

No, Attal je rekao da se ne slaže s tim, jer u sporazumu s Mercosurom ne postoje tzv. zrcalne klauzule, mehanizam kroz kojeg bi se socijalni i ekološki propisi primjenjivali na sve države potpisnice sporazuma - što već dugo vremena zagovara Macron.

"U pogledu određenih pitanja, moramo se složiti da se ne slažemo," kazao je Attal.

U području obrane obojica su rekli da su "optimistični" glede zajedničkog razvoja budućeg borbenog zračnog sustava (FCAS) - borbenog aviona nove generacije na kojem rade francuski Dassault Aviation, njemački Airbus i španjolska Indra Sistemas, i koji je jedan od najvećih zajedničkih vojnih projekata u Europi.

Projekt je već godinama u slijepoj ulici zbog neriješenih natezanja oko podjele posla između te tri kompanije i te tri države.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France and Germany ‘agree to disagree’ on EU-Mercosur deal)