Politika

PANTOVČAK ZBOG TURUDIĆA TRAŽI HITAN SASTANAK S PLENKOVIĆEM: Milanović za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Autor Adriano Milovan

Predsjednik Zoran Milanović uputio je u ponedjeljak dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojem predlaže sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, očito zbog Vladinog prijedloga da Ivan Turudić postane novi glavni državni odvjetnik

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, priopćili su s Pantovčaka.

U dopisu kojeg je u ponedjeljak poslao u Banske dvore, Milanović ne navodi konkretan razlog zbog kojeg predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ipak, nema puno dileme oko toga da je razlog Vladin prijedlog da Ivan Turudić postane novi glavni državni odvjetnik.

To, uostalom, proizlazi i iz sadržaja dopisa kojeg je Ured predsjednika poslao medijima.

'Očekujem da ćete prepoznati potrebu sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost'

"Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, predlažem Vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu koja negativno utječe - a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati - na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske“, navodi se u dopisu koji je Milanović poslao Plenkoviću.

U pismu se podsjeća da su, sukladno propisima, predsjednik i premijer ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj prijedlog za sazivanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost u što kraćem roku“, zaključuje šef države u dopisu šefu Vlade.

Sastanci s Mamićem pod okriljem noći

Podsjetimo, Vlada je 25. siječnja predložila Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Njegovo imenovanje na tu funkciju mora potvrditi Sabor, što je najavljeno za srijedu.

Milanović se javno usprotivio Vladinom prijedlogu da se Turudić postavi za glavnog državnog odvjetnika. U subotu je održao konferenciju za medije na kojoj je upozorio kako postoje dokazi o sastancima pod okriljem noći između Turudića i Zdravka Mamića dok je ovaj bio pod mjerama praćenja SOA-e.

Time je prijedlog imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika postao još jedan problem u odnosima šefa države i premijera.

Dopisivanje s Josipom Rimac

U nedjelju je Jutarnji list je objavio prepisku koju je Turudić, tada predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, preko Vibera imao s Josipom Pleslić (tada Rimac).

Ivan Turudić, kandidat za glavnog državnog odvjetnika
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Turudić je odbacio optužbe da je prijatelj s osumnjičenicima i optuženicima. U intervjuu za Novu TV, kazao je da su svi za koje se govorilo da su njemu bliski i da im je pogodovao na kraju osuđeni. Odbacio je i tvrdnje da je blizak HDZ-u.

Oporba traži raspuštanje Sabora

Oporba se od početka protivi Vladinom prijedlogu da Turudić postane novi glavni državni odvjetnik, tvrdeći da je riječ o čovjeku iza kojeg stoji HDZ i koji je povezan s brojnim osumnjičenicima i optuženicima.

U ponedjeljak je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk kazao da Sabor u srijedu ne bi trebao raspravljati o imenovanju Turudića, već o raspuštanju i održavanju parlamentarnih izbora, koji su ionako planirani u ovoj godini.

Saborska zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić zaprijetila je da će slučaj Turudić iznijeti pred Europsku komisiju.