Politika

STRELJIVO ZA UKRAJINU: Češka želi da se europskim novcem u inozemstvu kupuju granate za borbu protiv Rusije

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Europska unija ne isporučuje Ukrajini dovoljno streljiva, a logično rješenje bi bilo da se europska sredstva koriste za nabavku u inozemstvu, rekao je češkim novinarima ministar vanjskih poslova Jan Lipavský.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 30: Ukrainian soldiers reload an artillery unit on the front line, in the direction of the Kreminna as Russian - Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on January 30, 2024. Ignacio Marin / Anadolu,Image: 842168845, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Države članice EU obećale su da će poslati milijun topničkih granata Ukrajini do kraja ožujka ove godine. Europska unija pokrenula je i programe potpore za zajedničku nabavu streljiva iz domaće europske proizvodnje, te za povećanje proizvodnih kapaciteta - jer postojeći nisu dovoljni za popunjavanje goleme ukrajinske potražnje.

Unatoč tim naporima, Ukrajini će do tog roka na kraju biti isporučeno samo 524.000 granata, izjavio je u srijedu glavni diplomat EU Josep Borrell. Češka stoga poziva na promjenu pristupa i na povećanje kupovine koju financira EU i na stranu proizvodnju.

"Kao Češka država, podigli smo svoj glas ovdje u Bruxellesu, jer nam je stalo do rezultata. Stalo nam je do toga da Ukrajina ima dovoljno streljiva da se obrani od ruske agresije," rekao je Lipavský češkim novinarima.

Češka je već iznijela mogućnost kupovine streljiva u inozemstvu na Europskom vijeću u četvrtak, potvrdili su diplomatski izvori za Euractiv.

"Vidjet ćemo koliko smo uspješni, ali mi se čini vrlo logičnim da, ako se nešto može kupiti u inozemstvu, onda treba biti plaćeno europskim novcem," dodao je Lipavský. EU bi, primjerice, mogla kupiti streljivo za Ukrajinu od Južne Koreje ili SAD-a.

Međutim, neke europske zemlje - a osobito Francuska - i dalje su nesklone ideji da se europskim novcem kupuju granate od stranih proizvođača. Pariz stoga pokušava povećati zalihe streljiva za Ukrajinu drugim kanalima. Francuska i SAD pokrenule su sredinom siječnja suradnju s ciljem da Ukrajini osiguraju dovoljno artiljerijskog oružja i streljiva.

"Nedostatak streljiva vrlo je stvaran i hitan problem s kojim se naše oružane snage trenutačno suočavaju," napisao je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov na društvenim mrežama nakon prvog sastanka te tzv. "artiljerijske koalicije."

Umerov kaže i da na prvoj liniji bojišta ruske snage troše pet puta - a mjestimice i deset puta - više granata nego ukrajinska vojska.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech FM urges EU to buy foreign ammunition for Ukraine)