Politika

PRINOVA U DESNIČARSKOJ OBITELJI: Orbanov Fidesz će se pridružiti skupini ECR u Europskom parlamentu

Autor Hina/ANSA

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će se nakon izbora za Europski parlament njegova desničarska stranka Fidesz pridružiti skupini ECR u kojoj je stranka talijanske premijerke Giorgie Meloni.

Italian Prime Minister Giorgia Meloni (L) is welcomed by her Hungarian counterpart Viktor Orban during the 5th Demographic Summit in the Fine Arts Museum in Budapest on September 14, 2023. The Budapest Demographic Summit is an international strategic forum on demographic issues since 2015. This year, 60 heads of state and government, church leaders, opinion leaders, media personalities, thinkers and NGO leaders from four continents share their thoughts on how to create a secure and predictable future for families and future generations.,Image: 805206030, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Čelnici svih 27 država članica EU-a postigli su u četvrtak dogovor o reviziji višegodišnjeg proračuna, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad protivio mađarski premijer Viktor Orban. Na izvanrednom samitu u Bruxellesu postignut je dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Orbanov Fidesz trenutno nije svrstan nakon što je 2021. napustio Europsku pučku stranku (EPP) desnog centra nakon suspenzije zbog navodnog narušavanja vladavine prava u Mađarskoj.

"Ideja je bila da se pridružimo i ranije, ali u ovom trenutku to ćemo učiniti nakon izbora", rekao je Orban za dnevne talijanske listove La Repubblica i La Stampa nakon summita EU u Bruxellesu na kojem je Meloni bila ključna u tome da ga privoli da odustane od veta na 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

"U svakom slučaju, moj odgovor je "da" - spremni smo, i pridružit ćemo se konzervativcima," rekao je Orban.

ECR, kojeg je 2009. utemeljio bivši torijevski čelnik, bivši britanski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron, okuplja desničarske europske stranke među kojima su španjolski Vox, poljski PiS i švedski Demokrati (SD).

Ključna uloga Giorgije Meloni

Izvanredni summit sazvan je da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske za pomoć Ukrajini. Na zadnjem skupu sredinom prosinca 26 članica postiglo je dogovor - i jedino je Mađarska bila protiv.

Dogovor je očito postignut i prije samog formalnog početka summita u četvrtak ujutro, jer je prije toga održano nekoliko sastanaka u užem sastavu. Početak skupa je kasnio skoro sat i pol, a nekoliko minuta nakon početka objavljeno je da je dogovor postignut.

Meloni, čelnica desničarske stranke Fratelli d'Italia (FdI), imala je vodeću ulogu u posredovanju prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je doveo do toga da je Budimpešta odustala od veta na paket od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, rečeno je iz ureda talijanske premijerke u četvrtak, izvijestila je ANSA.

Meloni je razgovarala s Orbanom dva puta prije početka summita. "Nije bilo lako, rješenje s 26 članica bilo bi problem, opasan presedan, jako smo naporno radili za rješenje s 27 članica i vrlo smo zadovoljni," rekla je Meloni nakon summita.

Orban i Meloni imaju bliske veze - iako njezina desničarska stranka pripada Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), dok Fidesz ne pripada nijednom zastupničkom klubu nakon što je napustio konzervativni EPP.

ECR je na početku mandata 2019. u Europskom parlamentu imao 62 od ukupno 705 zastupnika, a sada imaju 67. Po prognozama bi na europskim izborima u lipnju trebali ostvariti bolje rezultate nego 2019. godine.

Prema projekciji Europskog vijeća za međunarodne odnose, europskog think tanka, stranke iz grupe ECR osvajaju 85 mandata u novom sazivu od 720 zastupnika. U projekcijama se navodi da bi taj broj mogao biti i veći ako im se pridruže zastupnici mađarskog Fidesza.