Politika

ORBAN SE SMILOVAO: EU uspjela jednoglasno odobriti paket pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Svi čelnici EU - uključujući i Mađarsku - složili su se oko sporazuma o dugoročnom financiranju Ukrajine na početku summita u četvrtak, time okončavši neizvjesnosti nastalu zbog odbijanja premijera Viktor Orbana da odobri paket pomoći.

BRUSSELS - Prime Minister of Hungary Viktor Orban at the round table at a new EU summit on the new budget. Discussions include billions in support for Ukraine, which the leaders did not agree on during the previous summit. Eu Leaders Meet for a New Summit on Billions in Aid to Ukraine, Bruxelles - 01 Feb 2024,Image: 842408452, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uoči summita, čelnici EU su se pripremali za obračun s Orbanom, koji se činio nepopustljiv u zahtjevu da se pomoć za Ukrajinu revidira svake godine - uključujući i pravo na veto svake godine.

Međutim, jedva pola sata nakon početka summita u četvrtak u Bruxellesu, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel priopćio je kako je došlo do dogovora o pružanju financijske potpore Ukrajini do 2027. godine. "Svih 27 čelnika dogovorilo se o dodatnom paketu potpore u iznosu od 50 milijardi eura za Ukrajinu, u okviru proračuna EU," napisao je Michel na društvenim mrežama.

Potvrda brzog sporazuma uslijedila je nakon što je mala skupina čelnika EU prije početka službenog sastanka uvjerila Orbana da odustane od svojeg veta.

U posljednjim razgovorima u četvrtak ujutro Orban se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni, i čelnicima EU Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom.

Razgovorima su se kasnije pridružili i drugi čelnici, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, poljskog premijera Donalda Tuska i belgijskog premijera Alexandera de Crooa. Kao ustupak Orbanu, sporazum uključuje odredbu prema kojoj čelnici EU održavaju godišnju raspravu o provedbi paketa pomoći Ukrajini, na temelju kompromisnog prijedloga koji je iznesen uoči summita.

To bi bilo popraćeno godišnjim izvješćem Europske komisije o provedbi trošenja tog novca. Ako bude bilo potrebno, nakon dvije godine čelnici EU mogli bi pozvati Komisiju da izradi prijedlog revizije financiranja u kontekstu sljedećeg višegodišnjeg proračuna EU (MFF).

Belgijsko predsjedništvo Vijeća EU u ponedjeljak će u Strasbourgu imati pregovore s Europskom komisijom i Europskim parlamentom kako bi se pravni instrumenti za to odobrili što je prije moguće.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozdravio je sporazum kao podršku koja će pomoći u ostvarivanju "zajedničke pobjede" protiv Rusije.

"Svaki od vaših glasova značajan je doprinos našoj zajedničkoj pobjedi," kazao je Šmihal u poruci na društvenim mrežama, zahvalivši se zemljama članicama EU. Sporazum predstavljao izraz "solidarnosti i jedinstva" Europske unije, dodao je Šmihal.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU agrees unanimously on €50 billion financial aid for Ukraine)