Politika

POLJSKE DRAME: Bivša vlast i lider PiS-a nadaju se izvanrednim izborima i kažu da nova vlast vlada 'protuustavno'

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Čelnik poljske nacionalističke stranke PiS Jarosław Kaczyński vrši pritisak na predsjednika Andrzeja Dudu da raspiše prijevremene izbore koji bi mogli omogućiti PIS-u da se vrati na vlast nakon što je prošle godine izgubio izbore.

January 26, 2024, Warsaw, Warsaw, Poland: 26.01.2024 WARSZAWA..SEJM RP..POSIEDZENIE SEJMU..GLOSOWANIA..N/Z..PIS..JAROSLAW KACZYNSKI..RYSZARD TERLECKI..MARIUSZ BLASZCZAK..FOT DAMIAN BURZYKOWSKI / NEWSPIX.PL ....26/01/2024 WARSAW POLAND WIEJSKA STREET..SEJM OF THE REPUBLIC OF POLAND..MEETING OF THE SEJM RP - POLISH PARLIAMENT.,Image: 840781634, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria, Germany, France, Japan and Poland Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia

Dok vlada novog-starog premijera Donalda Tuska nastavlja s pravosudnim reformama kojima je cilj riješiti zabrinutosti Bruxellesa oko vladavine prava u Poljskoj, Kaczyński vjeruje kako su postupci vladajuće većine "nezakoniti" i da traže intervenciju predsjednika Dude, inače bivšeg člana PiS-a koji je i dalje blizak stranci.

"Imamo izvanrednu situaciju i ustav se praktički više ne primjenjuje. Rješenje za to je neko prijelazno razdoblje, s novom vladom, a potom i da se ide na nove izbore. Stvari se ne mogu drukčije riješiti," kazao je Kaczyński.

U PiS-u vjeruju kako je nova vlada koja je preuzela vlast u prosincu već uspjela "rastočiti demokratski poredak" u zemlji - i time ponavljaju i optužbe i retoriku koje je širila današnja vladajuća koalicija dok je proteklih osam godina PiS bio na vlasti.

Kako bi se omogućili prijevremeni izbori, Kaczyński želi koristiti zakon o proračunu. Da nacrt proračuna nije podnesen predsjedniku, Duda bi mogao raspustiti parlament. No, vlada je ispoštovala rokove i u zadnji člas dostavila proračun.

Međutim, Kaczyński misli drugačije.

Prema njemu, predsjednik ne mora odobriti proračun, ali ga može uputiti ustavnom sudu, koji je još uvijek pod čvrstom kontrolom PiS-a. Sud bi potom mogao donijeti odluku da je proračun protuustavan, čime bi se otvorio put prema raspuštanju parlamenta.

Duda je, međutim, otklonio ideje kako bi trebao raspisati izvanredne izbore.

"Takva mogućnost uopće ne postoji. Čak i upućivanje nacrta proračuna ustavnom sudu ne podrazumijeva nužno najavu prijevremenih izbora," kazao je Duda. Tusk je rekao kako ne očekuje da predsjednik raspusti parlament. "To bi bilo iracionalno," ustvrdio je Tusk.

Ipak, Tusk nije odbacio svaku mogućnost raspuštanja vlade pod određenim okolnostima, kao recimo u slučaju da šef države blokira stupanje proračuna na snagu.

"Ako predsjednik Duda, po nalogu Kaczyńskog, pokuša građanima uskratiti njihove isplate, onda ću možda ja i moji koalicijski partneri odlučiti odmah raspustiti vladu i raspisati nove izbore," najavio je Tusk.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polish opposition eyes regaining power by pressing for snap elections)