Politika

LIBERALI PROTIV KOMISIJE: Europski savez stranaka ALDE u izbornom programu najavljuje borbu protiv birokracije

Autor Euractiv/Max Griera

Europski savez liberalnih stranaka ALDE želi "dovršiti" izgradnju jedinstvenog tržišta EU jačanjem "harmonizacije" i ovlaštenjem Europskog parlamenta za nadzor provedbe zakona, stoji u nacrtu izbornog programa kojeg je vidio Euractiv.

Izvor: Pixabay

U očitim kritikama predsjednice Komisije Ursule von der Leyen ALDE naglašava da je potrebno hitno vraćanje jedinstvenog tržišta na dnevni red EU, i to nakon višegodišnjeg zanemarivanja pod Europskom komisijom koju predvode Pučani (EPP)" - kako bi se povećala konkurentnost i stvaranje novih radnih mjesta u EU.

"Unutarnje tržište još je uvijek nepotpuno. Zalažemo se za neometano jedinstveno tržište koje osigurava jednako i konkurentno poslovno okruženje na razini cijele EU," stoji u njihovom nacrtu programa za predstojeće europske izbore - iako se o njemu još uvijek raspravlja, i koji je podložan promjenama.

Kritizirajući upravu Europske komisije, ALDE također sumnja i u rad povjerenika zaduženog za unutarnje tržište, Francuza Thierrya Bretona, istaknutog liberalnog političara kojeg je imenovao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Komisija je pod Von der Leyen stvorila gomilu birokracije za mala poduzeća," izjavio je za Euractiv anonimni visokopozicionirani izvor iz ALDE, naglasivši kako Europska komisija nije uspjela otvoriti tržište EU jer je većina trgovinskih sporazuma o kojima se pregovara zapela, kao primjerice sporazum s južnameričkim blokom Mercosurom.

"Odgovornost i vodstvo Komisije počinje od predsjednice - i sa njom imamo probleme," istaknuo je anonimni izvor na pitanje o njihovim kritikama upravljanja unutarnjim tržištem njihovog liberalnog kolege Bretona.

Predizborna kampanja

Takvim programom ALDE priprema teren za žestoku izbornu kampanju za europske izbore u lipnju, gdje će i EPP i liberali u središte svoje platforme staviti potrebu za smanjenjem birokracije.

Liberali u Europskom parlamentu pokušali su 16. siječnja potkopati Von der Leyen podnošenjem amandmana na rezoluciju kojim se htjelo spriječiti Komisiju da odmrzne europska sredstva Mađarskoj - iako taj prijedlog nisu podržale druge političke skupine, pa na kraju nije prošao.

Kako bi se očuvala konkurentnost Europe na globalnoj razini, ALDE predlaže pojednostavljenje "dovršetka jedinstvenog tržišta" jačanjem harmonizacije i smanjenjem administrativnog opterećenja i birokracije primjenom "jednostavnog načela - jedno tržišta, jedna pravila."

"Razvoj i modernizacija našeg jedinstvenog tržišta jedini je način istinskog jačanja otvorene strateške autonomije Europe. Učinkovitom regulacijom, povećanom ekonomskom integracijom i uklanjanjem svih postojećih prepreka za proizvode, usluge i javnu nabavu," navodi se u nacrtu.

U tu svrhu liberali tvrde da bi Europski parlament trebao imati veću ulogu u nadzoru provedbe zakonodavstva EU kako bi se osiguralo da se "isto pravilo - a ne njegovih 27 različitih varijanti - primjenjuju na cijelom unutarnjem tržištu."

Digitalni portal

Istodobno predlažu stvaranje "digitalnog portala" kojim bi upravljala Europska komisija, i gdje bi kompanije mogle na jednom mjestu naći sve relevantne informacije o "različitim obvezama izvješćivanja" pod raznim jurisdikcijama, kako bi se smanjilo administrativno opterećenje.

Osim toga, ALDE tvrdi da će se zalagati za pomoć malim i srednjim tvrtkama - umjesto velikim nacionalnim kompanijama - kako bi se osigurala "strukturna konkurentnost" jedinstvenog tržišta.

Konačna verzija izbornog programa bit će odobrena na njihovom saboru 20. ožujka, nakon što bude podnesena na konzultacije nacionalnim strankama koje su članice saveza ALDE.

Od hrvatskih stranaka u savez ALDE učlanjeno je njih čak šest - Centar, Glas, HNS, HSLS, IDS i Fokus, a od 12 sadašnjih hrvatskih eurozastupnika jedino je Valter Flego (IDS) dio liberalne skupine Renew.

Euractiv također doznaje da će sve liberalne frakcije u sastavu liberalne političke skupine Renew (ALDE, EDP, i druge stranke poput Macronove stranke Renaissance), sudjelovati u zajedničkoj platformi za europske izbore, koja će biti pokrenuta 20. ožujka.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU liberal party ALDE’s manifesto targets ‘EPP-led’ Commission, vows single market revival)