Politika

PROSVJEDI U NJEMAČKOJ: Desničarski AfD odbacuje pobunu protiv desnice kao 'pokušaj skupljanja političkih bodova'

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Nedavne velike prosvjede u Njemačkoj protiv desničarskog ekstremizma u ponedjeljak je odbacila stranka AfD, koja kaže da ju to neće poljuljati i da je to "očajnički pokušaj" da se preokrene javno mnijenje uoči ključnih izbora.

January 30, 2024, Leverkusen, Germany: More than a thousand people are gathering in front of the Leverkusen town hall to protest against the AFD right-wing extremist party in Leverkusen, Germany, on January 29, 2024.,Image: 841664389, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Ying Tang / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Ying Tang / Zuma Press / Profimedia

U protekla dva tjedna, 1,5 milijuna ljudi je širom Njemačke izašlo na ulice nakon što je istraživački medij Correctiv izvijestio da su se članovi stranke AfD sastali s neonacistima na tajnom sastanku u Potsdamu. Raspravljalo se, kako navodi Corretiv, između ostalog i o deportiranju njemačkih državljana migrantskog podrijetla. Ta otkrića su izazvala negodovanje šire javnosti.

Proteklog vikenda 100.000 Nijemaca je prosvjedovalo u velikim gradovima uključujući Hamburg i Düsseldorf, a očekuje se kako će prosvjedi kulminirati u Berlinu sljedeće subote. Međutim, u AfD-u smatraju da ih ovakvo golemo javno negodovanje nije poljuljalo.

"To vidimo kao očajnički pokušaj, tako reći, da se nekako osvoje bodovi na predstojećim izborima - jer su politički argumenti u parlamentu potrošeni," izjavio je u ponedjeljak šef kluba zastupnika AfD-a Bernd Baumann na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Baumann je također pokušao umanjiti važnost nadstranačkog karaktera prosvjeda, kazavši kako oni predstavljaju "cijelu lijevo-zelenu kastu."

"Za nas trenutno glasa deset milijuna glasača, a sada je nekoliko stotina tisuća izišlo na ulice u podršci lijevo-zelenoj politici. S našeg stajališta, njima se cilja na razne skupine koje predstavljaju cijelu lijevo-zelenu kastu u Njemačkoj," kazao je Baumann.

Masovni prosvjedi

No, u Njemačkoj već desetljećima nisu viđeni toliko masovni prosvjedi - i veći su od onih u vrijeme prosvjeda protiv trgovačkog sporazuma EU i SAD-a iz 2015, ili prosvjeda za okoliš Fridays for Future iz 2019. godine. Osim predstojećih europskih izbora u lipnju, Njemačka ove godine održava i regionalne izbore u tri ključne istočnonjemačke pokrajine.

Nakon medijskih objava o tajnom sastanku, AfD je u anketama blago pao na oko 20 posto podrške. Međutim, stranka i dalje ima bolji rejting od sve tri stranke vladajuće koalicije, i gleda u leđa samo oporbenom konzervativnom CDU, pokazuje nedavno istraživanje javnog mnijenja.

AfD je po anketama u vodstvu u Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu, tri pokrajine u kojima se ove godine održavaju izbori.

Osim toga, skandal je u međuvremenu imao odjeke i izvan granica Njemačke.

Marine Le Pen, vodeća osoba francuske desničarske stranke Rassemblement National (RN), u četvrtak je rekla da je upitna njena suradnja s AfD-om na europskoj razini. Obje stranke su u Europskom parlamentu članice desničarske skupine Identitet i demokracija (ID).

"Morat ćemo razgovarati o razlikama koje su toliko važne kao što su ove, i vidjeti hoće li one imati posljedice po našu sposobnost zajedničkog rada u istoj skupini," kazala je ona novinarima na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

Baumann je najavio razgovore s Le Pen kako bi "pojasnio o čemu se zapravo radi." Prema Baumannovim riječima, izjave Le Pen temeljene su na medijskim izvješćima koja su "potpuno pogrešna, u smislu tona" kojim su izrečene.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: AfD dismisses mass protests as ‘last-ditch effort’ to keep them from power)

Tagovi