Politika

ZAMRZNUTA RUSKA IMOVINA: Članice EU dogovorile izdvajanje dobiti u poseban fond

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Članice EU jednoglasno su se u ponedjeljak (29. siječanj) složile da će izdvojiti milijarde eura dobiti koju generira imovina ruske središnje banke zamrznute u Europi, kao prvi korak prema upotrebi tog novca za buduću obnovu Ukrajine.

Views of Moscow. Genre photography. Surveillance cameras near the building of the Central Bank of Russia on Neglinnaya Street. 16.08.2023 Russia, Moscow,Image: 797649112, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russian Federation, Switzerland and Liechtenstein *** CHEOUT LIEOUT RUSOUT, Model Release: no, Credit line: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Izvor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Na sastanku održanom u ponedjeljak navečer, veleposlanici država EU "načelno" su se složili glede ovog prvog koraka, što bi trebalo poslužiti kao iskazivanja podrške Ukrajini uoči druge godišnjice ruske invazije, u veljači ove godine.

Sporazum je postignut samo tri dana prije summita na kojem će čelnici EU pokušati prebroditi blokadu Mađarske i odobriti financijsku pomoć Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, za sljedeće četiri godine.

Od 260 milijardi eura ruskih deviznih pričuva koje su 2022. zamrznule EU, SAD, Japan i Kanada nekih 191 milijardi je u Europi, uglavnom u Euroclearu, belgijskoj kompaniji za financijske usluge. Ta zamrznuta imovina i dalje generira prihod, što je otvorilo pitanje što učiniti s tom dobiti.

Prema dogovoru od ponedjeljka, tako ostvarena dobit bit će knjižena kao odvojena stavka, i neće biti isplaćena kao dividenda dioničarima, sve dok države članice EU jednoglasno ne odluče napraviti instrument za "financijski doprinos proračunu [EU] koji će biti prikupljen na temelju te neto dobiti, za potporu Ukrajini," navodi se u tekstu. Taj namet bit će "u skladu s primjenjivim ugovornim obvezama i u skladu sa zakonima EU i međunarodnim pravom."

Milijarde bez vlasnika

Od Europske komisije bi se tada očekivalo da novac prebaci u proračun EU, a potom pošalje Ukrajini, iako nije jasno kada bi u konačnici mogao biti stavljen na raspolaganje. Prijedlog je usmjeren samo na buduću dobit koja se ostvaruje od zamrznute ruske imovine - i neće se primjenjivati retroaktivno.

To bi po procjenama europskih dužnosnika moglo donijeti nekih 15-17 milijardi eura u sljedeće četiri godine.

Francuska i Njemačka već su izrazile suzdržanost glede takvog plana, dok je Europska središnja banka (ECB) upozorila kako bi takva mjera mogla potkopati povjerenje u euro i uznemiriti globalna tržišta.

Prijedlog Europske komisije o postupanju sa zamrznutom imovinom u prosincu nije otišao toliko daleko da traži zaplijenu dobiti i njeno prenošenje u zajednički proračun EU zbog zabrinutosti ECB-a i ključnih država članica koje smatraju da bi to moglo izazvati financijsku nestabilnost i dovesti do osvetničkih mjera Rusije.

Druga inicijativa koju predvodi SAD i koju podupiru Velika Britanija, Japan i Kanada da se zaplijeni sva ruska imovina - a ne samo dobit koju generira - nailazi na otpor europskih zemalja članica skupine G7, posebice Njemačke, Italije i Francuske.

Iako bi takva zapljena ruske imovine i predaja iste Ukrajini ublažila financijski pritisak na Zapad u financiranju ukrajinskih ratnih napora, europski dužnosnici smatraju da bi to bilo zakonski gledano previše riskantno.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU backs setting aside frozen Russian assets profits for Ukraine)