Politika

VARHELYI O CRNOJ GORI: Vlast 'pokazuje rezultate' u pregovorima o priključenju

Autor Hina

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da se na Međuvladinoj konferenciji Crna Gora-EU održanoj u ponedjeljak u Bruxellesu pokazalo da je Crna Gora "ostvarila rezultate u kratkom razdoblju."

BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 23: EU Commissioner for Neighborhood and Enlargement Oliver Varhelyi speaks during joint press conference with Vice-President of the European Commission, High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (not seen) and Egyptian Foreign Minister Sameh Hassan Shoukry (not seen) after European Union (EU)-Egypt Association Council Meeting in Brussels, Belgium on January 23, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu,Image: 839864244, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia
Izvor: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Varhelyi je na konferenciji za novinare s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem ponovio da su prioriteti poglavlja iz područja vladavine prava.

"Vidjeli smo imenovanja sudaca ustavnog suda, članova sudskog vijeća i glavnog državnog odvjetnika... Na ovaj način Crna Gora može stvarno biti predvodnik procesa proširenja," poručio je Varhelyi.

Crna Gora je u subotu imenovala glavnog državnog odvjetnika, a krajem prošle godine kompletirala sudsko i tužiteljsko vijeće, te ustavni sud. Varhelyi je rekao da to pokazuje da se u zemlji odvijaju "mnoge pozitivne stvari."

Crnogorski premijer Spajić ocijenio je da se radi o velikom danu za njegovu vladu, jer je Podgorica dobila priznanje za sve napore i rezultate koje su postigli u relativnom kratkom razdoblju.

"Ali mislimo da je ovo samo početak i da smo samo zagrebli površinu. Očekujemo da ćemo nastaviti ovako, i velika su očekivanja od Crne Gore - ali i naša očekivanja prema Europskoj komisiji i članicama EU," poručio je Spajić.

Međuvladina konferencija Crna Gora-EU nije se održala već više od dvije godine, što znači da je zemlja bila u dužem pregovaračkom zastoju. Crna Gora počela je pregovore s EU prije 12 godina, otvorila je sva 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

Posljednje poglavlje zatvoreno je prije šest godina.