Politika

EUROPSKI IZBORI: Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odustaje od kandidature za zastupnika

Autor Hina/Reuters

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u petak da odustaje od kandidature za zastupnika u Europskom parlamentu.

BRUSSELS, Jan. 8, 2024 -- This file photo taken on Dec. 15, 2023 shows European Council President Charles Michel speaking at a press conference during the European Council meeting in Brussels, Belgium. European Council President Charles Michel has informed Belgian media of his decision to run for the election of the Member of European Parliament (MEP) in June, leading to his early departure from the Council presidency in July.,Image: 835069176, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia
Izvor: Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia

"Neću biti kandidat na europskim izborima. Posvetit ću sve svoje napore sadašnjim odgovornostima dok ne dođu do kraja," rekao je Michel u objavi na društvenim mrežama.

Michelova odluka ranije ovog mjeseca da se kandidira na izborima u lipnju kao kandidat belgijske liberalne stranke izazvala je kritike, djelomično jer bi to značilo i da bi morao ranije napustiti svoju trenutnu dužnost, prije isteka mandata.

Njegova kandidatura također je otvorila pitanja o mogućim sukobima interesa budući da bi se kandidirao kao stranački političar u predizbornoj kampanji u isto vrijeme dok vrši dužnost predsjednika Europskog vijeća sastavljenog od čelnika država članica iz različitih europskih političkih skupina.

"Uvijek ću biti zagovornik Europe koja je demokratska, jaka, ujedinjena i koja gospodari svojom sudbinom. Na kraju ovog mandata razmislit ću o prirodi i smjeru svojih budućih obveza", dodao je Michel.