Politika

EUROPSKI IZBORI: Njemački socijaldemokrati i liberali krenuli u kampanju, u atmosferi povijesno najniže podrške birača

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Dvije stranke iz njemačke vladajuće koalicije - liberalni FDP i socijaldemokratski SPD - u nedjelju je imalo stranačke skupove na kojima su usvojili programe za predstojeće izbore u EU, u trenutku kad se obje muče s privlačenjem birača.

Kevin Kühnert, Lars Klingbeil, Olaf Scholz, Katarina Barley and Saskia Esken at the European elegance conference of the Social Democratic Party (SPD) in the Berlin Congress Center. / Kevin Kühnert, Lars Klingbeil, Olaf Scholz, Katarina Barley and Saskia Esken at the European Delegates' Conference of the Social Democratic Party (SPD) at the Berlin Congress Center. European Delegates' Conference of the SPD in Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 28 Jan 2024,Image: 841370396, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: snapshot/Future Image/B Elmentha / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: snapshot/Future Image/B Elmentha / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Po mojem mišljenju, ovo su vrlo važni izbori, zbog onog što ovdje u Njemačkoj vidimo - a to je porast desničarskih populističkih stranaka koje vode kampanju protiv Europe," izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji SPD-ovih eurozastupnika

Samo je jedan način za suprotstavljanje takvim zbivanjima, poručio je Scholz - a to je "glasanje za [nositeljicu liste] Katarinu Barley i SPD."

Obje stranke trenutno bilježe najniži rejting u povijesti - SPD je po anketama tek na 13,5 posto podrške, dok je FDP je pao ispod 5 posto. U takvom kontekstu, SPD se nada da će isticanje borbe protiv krajnje desnice biti jedan od njihovih glavnih izbornih prioriteta.

Barley je bivša ministrica i danas jedna od potpredsjednica Europskog parlamenta. U nedjelju je potvrđena za glavnu kandidatkinju SPD-a. Svoju je stranku već predvodila na europskim izborima 2019., na kojima je SPD loše prošao, osvojivši tek 15,8 posto glasova.

Tada se loš rezultat uvelike objašnjavao činjenicom da se europskih izbori doživljavaju drugorazredno, to jest da birači na njima navodno više glasaju za oporbu kako na neki način "kaznili" vladajuće stranke, jer se izbori za EU smatraju manje važnima. No, sudeći po anketama sličan scenarij bi se sada mogao ponoviti i u lipnju.

Iz liberalnog FDP-a pokušali su umanjiti tu mogućnost.

"Europski izbori nisu drugorazredni izbori gdje idete ako želite vladi ili nekoj stranci očitati lekciju. Europski izbori doista se tiču naše zajedničke budućnosti," izjavio je ministar financija i šef FDP-a Christian Lindner na njihovom stranačkom skupu.

Borba protiv 'zelene' Komisije

Dok se strategija SPD-a svodi na borbu protiv uspona krajnje desnice, FDP je prije svega pokušao diskreditirati predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen - članicu njemačkih oporbenih konzervativaca - zbog, kako kažu, stvaranja "birokratskog ludila."

"Gospođa Von der Leyen pretvara Europu u ludilo. Birokracija tako marljivo radi pod njenim vodstvom da će inovativne tvrtke uskoro morati živjeti od socijalne pomoći," izjavila je nositeljica liste FDP-a Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

"I zato, ponavljam, treba nam manje Von der Leyen, a više slobode. To mora biti naša poruka u narednim mjesecima," dodala je Strack-Zimmermann.

Glavni tajnik FDP-a Bijan Djir-Sarai otišao je i korak dalje, nazvavši Von der Leyen predsjednicom "zelene komisije."

"Također ne želimo Europu u kojoj predsjednica zelene komisije - koja je iz CDU-a, ali ipak vodi zelenu komisiju - provodi ideološku politiku," kazao je izaslanicima FDP-a.

FDP se u posljednje vrijeme sve više žali na veliko birokratsko opterećenje koje europski propisi nameću poduzećima, i tvrdi kako oko 57 posto birokracije u Njemačkoj trenutačno dolazi s europske razine.

Europski pučani (EPP) iz desnog centra - koje će Von der Leyen vjerojatno povesti na predstojećim europskim izborima - također su najavili smanjenje birokracije kao jednu od glavnih točaka programa, što znači da će nuditi slična obećanja kao i FDP.

S druge strane, socijaldemokratski SPD je oštro kritizirao liberale zbog njihovih priča o smanjenju birokracije, i optužuje ih da pod krinkom "birokracije" misle na propise koji štite radnike i okoliš.

Neprijatelji 'unutar EU'

Još jedna velika tema za SPD je protiv tzv. "neliberalnih" tendencija unutar same Europske unije. Njihova nositeljica liste Barley - inače bicša njemačka ministrica pravosuđa - opisuje mađarskog premijera Viktora Orbána kao "najvećeg unutrašnjeg neprijatelja" koji bojkotira EU.

"On ucjenjuje Europsku uniju svojim blokadama... Orbán je restrukturirao Mađarsku tako da više nikada ne može biti smijenjen s vlasti putem izbora. I pritom puni džepove novcem poreznih obveznika," kazala je na stranačkom skupu, optuživši pritom Europsku komisiju da je bila previše "stidljiva i nedosljedna" kada se trebala suprotstaviti mađarskom premijeru.

Ranije ovog mjeseca Europski parlament već je zaprijetio tužbom protiv Komisije zbog odluke o odmrzavanju europskih sredstava Mađarskoj, i pozvao na proceduru kojom bi se Mađarskoj oduzela glasačka prava u EU.

Mnogi zastupnici optužuju Komisiju da je odmrznula sredstava u zamjenu da Mađarska odblokira svoj veto na pokretanje pristupnih pregovora s Ukrajinom - a tu kritiku je također uputio i liberalni FDP.

Njihova nositeljica liste Strack-Zimmermann nije samo pozvala Europsku komisiju da Mađarskoj oduzme glasačka prava, nego je i kritizirala Von der Leyen jer je time Orbánu dala "bjanko ček od 10 milijardi eura" kako ne bi uložio veto.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German FDP, SPD kick off EU election campaigns amid declining ratings)