Politika

RASKOL EUROPSKE DESNICE: Le Pen dovodi u pitanje suradnju s AfD-om zbog nedavnog skandala koji potresa Njemačku

Francuska čelnica krajnje desnice Marine Le Pen dovela je u pitanje suradnju s njemačkim AfD-om zbog tvrdnji da su neki članovi AfD-a vodili razgovore o deportaciji njemačkih državljana migrantskog podrijetla.

Marine Le Pen, president of the Rassemblement National group at the French National Assembly, during her New Year's ceremony for the parliamentary press in the Salon de la Questure at the National Assembly, in Paris, France on January 25, 2024.,Image: 840423346, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stevens Tomas/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Izvor: Stevens Tomas/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Istovremeno, njen francuski konkurent na desnici Eric Zemmour požurio je stati u obranu krajnje te ekstremno desne njemačke stranke.

U Njemačkoj i dalje raste pritisak na AfD nakon što je istraživački medij Correctiv otkrio kako su neki članovi te stranke bili na tajnom sastanku u Potsdamu na kojem su sudionici raspravljali kako bi se strance i njemačke državljane iz etničkih manjina moglo prisiliti na odlazak iz zemlje.

Ta otkrića izazvala su ogorčenje i prosvjede solidarnosti po njemačkim gradova tijekom prošlog vikenda.

Skandal je sada izašao i izvan granica Njemačke, jer je Le Pen - koja više nije čelnica ekstremno desne Rassemblement National (RN) ali je i dalje u njoj utjecajna - krenula u distanciranje od AfD-a, inače njenih kolega iz desničarske ppolitičke grupacije Identitet i demokracija (ID).

"Morat ćemo porazgovarati o međusobnim razlikama koje su toliko važne kao što su ove, i vidjeti hoće li one imati posljedice po našu sposobnost da zajednički radimo u istoj [europskoj] skupini," izjavila je Le Pen novinarima na tiskovnoj konferenciji u četvrtak u Parizu.

Le Pen, koja je i dalje vodeća zastupnica svoje stranke u francuskom parlamentu, izjavila je kako se "potpuno ne slaže s prijedlogom o kojem se navodno raspravljalo ili o kojem se navodno odlučivalo u kontekstu sastanka" u Potsdamu.

Le Pen je posebice željela pojasniti stajališta svoje stranke po pitanju deportacije etničkih manjina, koje se eufemistički u desničarskim krugovima nazviva "re-migracija."

"Nikada se nismo zalagali za "re-migraciju" u smislu oduzimanja francuskog državljanstva ljudima koji su ga stekli, čak i pod uvjetima za koje smatramo da su sporni." Stoga postoji "snažna suprotnost" između RN-a i AfD-a, tvrdi Le Pen.

RN i AfD trenutačno su dio krajnje desne skupine ID u Europskom parlamentu, a u njoj je RN druga po veličini stranka nakon talijanske Lege, dok je AfD treći.

Raskol između te dvije stranke mogao bi biti velik udarac za skupinu ID, posebice kada su izvori iz stranke rekli za Euractiv da skupina još uvijek nema zajednički izborni program uoči europskih izbora u lipnju.

AfD kaže da se radi o 'nesporazumu'

Komentare Le Pen odbacio je Maximilian Krah, nositelj liste AfD-a za europske izbore, koji je kazao Euractivu kako su vjerojatno "temeljeni na nesporazumima" o službenoj politici stranke, "koje ćemo rado pokušati raščistiti."

"Trenutačno ne vidimo nikakav znak o bilo kakvom pokušaju Francuza da nas isključe, i smatramo da to nije realno... Odnosi s našim francuskim kolegama i dalje su dobri i srdačni," dodao je.

Kraha su ranije optuživali za bliskost s Ericom Zemmourom, čelnikom stranke Reconquête! - još jedne ekstremno desne francuske strankom koja je glavni suparnik Le Pen, na francuskim predsjedničkim izborima 2022. godine. Krah je to kasnije zanijekao i rekao da se radi o objedama.

Ipak, Krahovi pogledi na pitanje migracija bliski su Zemmourovim, jer su obojica u svojim istupima širili teoriju zavjere o "velikoj zamjeni" stanovništva, koja implicira da postoji urota oko porasta migracije u Europi.

Zemmour napada Le Pen, brani AfD

Zemmour je požurio obraniti AfD od kritika koje upućuje Marine Le Pen.

"[Zemmour] ne razumije kako se Marine Le Pen usuđuje davati lekcije [Nijemcima] o tome kako misle obraniti svoje ljude od imigracije... On predlaže re-migraciju dvojnih državljana koji nose oznaku 'S' [pojedinci za koje se smatra kako predstavljaju ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti], stranaca i kriminalaca," objasnili su u priopćenju iz stranke Reconquête!

Čini se da se na francuskoj desnici zaoštrava konkurencija, i da komentari na temu AfD-a ilustriraju sve veće rivalstvo između Le Pen i radikalnijeg Zemmoura.

Otkako je Zemmour osnovao svoju stranku, nekoliko članova RN-a je prešlo kod njega, a među njima je i nećakinja Marine Le Pen, Marion Maréchal, koja će biti nositeljica stranačke liste na europskim izborima.

Četiri prebjega u Europskom parlamentu koji su došli u Reconquête! trenutno su formalno neovisni zastupnici, bez kluba - kao što su Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, i talijanski populistički pokret Pet zvijezda.

Međutim, ako kandidati Zemmourove stranke uspiju na izborima u lipnju osvojiti zastupnička mjesta u Europskom parlamentu, očekuje se kako će se priključiti desničarskoj skupini Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Le Pen questions EU-level alliance with AfD, spelling trouble for ID unity)