Politika

EUROPSKI LIBERALI IMAJU NOVU ŠEFICU: Francuskinja Valérie Hayer ostala jedina u utrci nakon povlačenja Malika Azmanija

Francuska eurozastupnica Valérie Hayer postat će nova čelnica liberalne skupine Renew Europe nakon što sadašnji v.d. predsjednika Malik Azmani nije uspio prikupiti dovoljno glasova.

Valerie Hayer bei einer Plenarsitzung zu den Ergebnissen des EU-Gipfels im Plenarsaal des Europäischen Parlaments. Brüssel, 09.11.2022 *** Valerie Hayer at a plenary session on the results of the EU summit in the European Parliament plenary hall Brussels, 09 11 2022 Foto:xD.xAnoraganingrumx/xFuturexImage,Image: 736547002, License: Rights-managed, Restrictions: Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia

Azmaniju su, čini se, naštetili prigovori jer je njegova stranka u Nizozemskoj susjdelovala u koalicijskim razgovorima s tamošnjom krajnjom desnicom.

Iako će službeni izbori u skupini Renew biti u četvrtak ujutro, Hayeričina kandidatura jedina je službena nominacija, i kao takva bit će izabrana aklamacijom, baš kao i njezin prethodnik Stéphane Séjourné, koja je napustio mjesto predsjednika skupine kako bi postao novi francuski ministar vanjskih poslova.

Nakon što Azmani napustio izbornu utrku, Renew je izbjegao javne konglikte koji bi mogla naštetiti imidžu cijele skupine, u trenutku kad skupina pokušava prikazati jedinstvo i konsenzus uoči ključnih europskih izbora u lipnju.

Kandidatura Azmanija oslabljena je koalicijskim razgovorima njegove stranke, nizozemska liberalne stranke VVD, s desničarskom strankom PVV u Nizozemskoj. Neki su bili zabrinuti kako bi to moglo oslabiti kredibilitet cijele skupine na europskim izborima, budući da je njihova želja suzbiti val krajnje desnice.

S jedne strane, Hayerovo imenovanje predstavlja veliku pobjedu za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je sada osigurao utjecaj na tu skupinu, barem do europskih izbora. U skupini Renew u Europskom parlamentu je čak 13 francuskih zastupnika iz Macronove liberalne stranke Renaissance - među kojima su i Hayer i njen prethodnik Séjourné.

S druge strane, Azmanijev poraz znači da je paneuropski savez ALDE - najveća frakcija unutar Renew, koja okuplja zastupnike iz raznih liberalnih stranaka i koja kontrolira 57 od 101 člana kluba - izgubila priliku povratiti kontrolu nad predsjedništvom skupine, koje su izgubili 2019. godine.

U trenutku kada je krajnja desnica u porastu širom Europe, posebice u Francuskoj sa dobrim rezultatima nacionalističke Rassemblement National (RN) Marine Le Pen, Macron želi "držati Renew Europe što je bliže njegovim idejama," objašnjava za Euractiv analitičar Centra za europsku politiku (EPC) Eric Maurice - osobito kad se radi o "gospodarstvu, industrijskoj politici, strateškoj autonomiji, obrani i sigurnosti, kao i svih drugih tema koje su u središtu francuske vanjske politike."

U međuvremenu je Macron i rekonstruirao vladu, što je, prema Mauriceu, način na koji se Macron priprema za europske izbore i za natjecanje i na nacionalnoj razini i na razini EU.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France’s Valérie Hayer to be president of EU liberal group Renew)