Politika

SLOVAČKA KAO MAĐARSKA: Njemački zastupnik upozorava na opasnost da slovački premijer krene Orbanovim putem

Slovačka potencijalno klizi prema mađarskom modelu, a Berlin će istaknuti temu vladavine zakona na sastanku u srijedu između slovačkog premijera Roberta Fica i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Slovakian Prime Minister Robert Fico (L) and his Hungarian counterpart Viktor Orban shake hands at a press conference at Carmelita monastery, the Hungarian Prime Minister's office in Budapest, on January 16, 2024 after their official talks.,Image: 837613241, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

To je najavio zamjenik šefa njemačko-slovačke parlamentarne skupine u Bundestagu Jorg Nurnberger u intervjuu za Euractiv. Scholz će ugostiti Fica u Berlinu u srijedu navečer, na sastanku na kojem će dvojica čelnika razgovarati o "bilateralnim i europskim pitanjima."

Iako dvojica čelnika nominalno dijele ideološku platformu, odnosi Berlina i Bratislave nisu u najboljem svjetlu, posebice s obzirom da je Scholzov socijaldemokratski SPD bio među strankama koje su podržale suspenziju Ficove socijalističke stranke Smer iz Europske stranke socijalista (PES).

PES je suspendirao Smer nakon sve oštrijih kritika Ficovih izrazito proruskih stajališta, njegovog približavanja ekstremnoj desnici, i "velikih odstupanja" od socijalističkih vrijednosti.

"Očekujemo da Slovačka igra pozitivnu ulogu na razini EU," kaže Nurnberger, dodavši kako je važno pokazati kako točno izgledaju smjernice njemačke vanjske politike, posebice kada je u pitanju vladavina zakona. "S bilo kakvim populizmom, važno je pokazati jasnu granicu... Njemačka mora jasno ukazati gdje vidimo granice koje se ne smiju prijeći."

Prema njegovu mišljenju, mora se pojasniti da se pitanje vladavine prava mora snažnije integrirati u odluke na europskoj razini. "Jer ne možete imati autoritarnu vlast i istovremeno biti financirani od strane EU." Nurnberger smatra da je Fico oportunistički pragmatičar - ali bez podrške svojih europskih susjeda i Europske unije slovačka politika "ne može biti uspješna."

Iskušenje orbanizma

Nirnberger je kazao kako postoji "stvarna opasnost" da se Fico povede za primjerom mađarskog premijera Orbana i upadne u zamku autoritarnosti. "Slovački politički sustav prirodno je vrlo krhak. Društvo je duboko podijeljeno. Zato svakako postoji potencijal za razvoj prema smjeru u kojem Orban već godinama ide u Mađarskoj."

Međutim, tvrdi kako je trenutačno nemoguće predvidjeti hoće li i koliko će se Fico kretati u tom smjeru, budući da Orban i Fico nemaju uvijek ista razmišljanja, zbog svojih različitih nacionalnih interesa.

"Ovdje definitivno postoje različiti interesi, posebice zbog mađarske manjine u Slovačkoj i pokušaja Mađarske da utječe na unutarnju politiku Slovačke," kazao je Nurnberger.

Izolacija Fica

Otkako se Fico vratio na vlast u listopadu 2023., Slovačka je u Europi sve više izolirana. Istraživački centar Jan Kuciak (ICKJ) i sajt VSquare otkrili su u ponedjeljak kako je nekoliko zemalja EU i NATO saveza prestalo razmjenjivati obavještajne podatke s Bratislavom nakon što je Fico stupio na dužnost.

Slovačka se također nije pridružila skupini od 48 zemalja koje su osudile navodni transfer balističkih raketa iz Sjeverne Koreje u Rusiju za napadanje Ukrajine. Od 28 država članica EU samo Slovačka i Mađarska nisu potpisale zajedničku izjavu o tome.

Osim toga, Europska komisija, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) i Europski parlament oštro su kritizirali planove Ficove vladajuće koalicije za reformu sustava kaznenog pravosuđa. U Slovačkoj tisuće ljudi svaki tjednan sudjeluje u prosvjedima protiv nje.

Ukrajinski kamen smutnje

Prije dolaska u Berlin Fico će se sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u Užgorodu, u blizini slovačko-ukrajinske granice, prvi put od izbijanja rata u Ukrajini 2022. godine. Sastanak će uslijediti je nakon reakcija na Ficove oštre riječi o Ukrajini.

Posljednjih dana Fico je doista kazao kako Ukrajina "nije suverena država" i ustrajavao kako Ukrajina "treba prepustiti dio svojeg teritorija Rusiji" ako žeči da prestane rat. Također je najavio kako će staviti veto na kandidaturu Kijeva za prijam u NATO. Jedan ukrajinski zastupnik čak je pozvao i na otkazivanje njegovog posjeta.

Nurnberger je, međutim, pohvalio dosadašnju pomoć Slovačke, budući da je Bratislava već poslala Ukrajini "velik dio svojeg vojnog potencijala" pod prethodnom vladom. Unatoč tome, nada se i kako će Fico Slovačku priključiti savezu država koje pokušavaju pojačati svoju oružanu industriju, jer bi to moglo donijeti i gospodarsku korist Slovačkoj.

"A Slovačka bi se možda također trebala prisjetiti kako je to bilo 1968. godine kada su se sovjetski tenkovi iznenada pojavili u Bratislavi i Košicama," dodaje Nurnberger.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: )