Politika

BERLIN I VARŠAVA ZATOPLJAVAJU ODNOSE: Njemačka podržava pravosudne reforme, dok se Tusk nada odmrzavanju europskog novca

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann je tijekom službenog posjeta Varšavi u utorak naglasio važnost ponovne uspostave vladavine zakona u Poljskoj, i to dok novi-stari premijer Tusk nailazi na otpor reformama u pravosuđu.

Polish Justice Minister Adam Bodnar (L) welcomes German Justice Minister Marco Buschmann (R) before their meeting at the Polish Justice Ministry headquarters in Warsaw, Poland, 23 January 2024.,Image: 839764513, License: Rights-managed, Restrictions: POLAND OUT, Model Release: no, Credit line: Szymon Pulcyn / PAP / Profimedia
Izvor: Szymon Pulcyn / PAP / Profimedia

Nakon stupanja na dužnost u prosincu, Tusk (KO/EPP) je krenuo u poništavanje kontroverznih reformi pravosuđa bivše desničarske vlade pod kontrolom ultrakonzervativne stranke PiS, za koje EU već dugo vremena smatra da potkopava pravnu državu.

No, Tusk je time izazvao politička previranja, a predsjednik Andrzej Duda - i dalje lojalan danas opozicijskom PiS-u - intervenirao je i blokirao neke ključne mjere, te je čak i pokušao zaštititi dva zastupnika PiS-a od uhićenja.

Osvrnuvši se na trenutno stanje u Poljskoj, Buschmann (FDP/Renew) pružio je javnu podršku Tuskovoj misiji u svojem govoru u utorak u Varšavi, naglasivši pritom važnost vladavine zakona.

"Demokracija i sloboda mogući su samo ako postoje temeljna prava i neovisno pravosuđe koje nadzire vlast," kazao je Buschmann na Sveučilištu u Varšavi.

Očuvanje tih vrijednosti "ponekad zahtijeva trenutke kada nadležni za to moraju dati taj blagoslov [vladavine zakona] državi - i to uzajamnim dogovorom, na način koji je konstruktivan i vidljiv svim građanima."

Misleći na političke posljedice i trenutna previranja, Buschmann je upozorio kako očuvanje vladavine zakona zahtijeva "spremnost na deeskalaciju, sa svim strana." Istaknuo je i kako bi od zaštite prava na osporavanje vladajućih također i oporba imala koristi.

Prije govora, Buschmann se po prvi puta sastao sa poljskim ministrom pravosuđa u Tuskovoj vladi, Adamom Bodnarom, koji predvodi vladine napore na reformi poljskog pravosuđa.

Iako su odnosi Njemačke i Poljske posljednjih godina zategnut tijekom prethodne PIS vladavine, nada se kako će se stvari s Tuskom promijeniti.

Tusk očekuje isplaztu blokiranih europskih sredstava

U međuvremenu, Tuskova vlada očekuje da bi uskoro mogla primiti 20 milijardi eura iz europskih fondova za oporavak, koje je Europska komisija zamrznula zbog zabrinutosti oko vladavine prava u Poljskoj.

Prije kraja godine njegova vlada nada se primitku čak 18,5 milijardi eura u okviru Nacionalnog plana oporavka (NPOO), što uključuje 10,5 milijardi eura zajmova i 8 milijardi eura bespovratnih sredstava, sudeći po napisima u poslovnom listu Dziennik Gazeta Prawna.

U prvoj polovici 2025. vjeruje se da bi Poljska mogla dobiti dodatnih 12,7 milijardi eura, što bi zajedno s iznosom za 2024. iznosilo ukupno 31,2 milijarde - ili otprilike pola od 59,8 milijardi koje bi Poljska trebala primiti u okviru NPOO-a.

Prva tranša sredstava namijenjena je, između ostalog, za inovacije, digitalizaciju kompanija, otvaranje novih jaslica i poboljšanje sigurnosti na cestama.

No, kako bi Europska komisija mogla odblokirati sredstva, Poljska mora ostvariti nekoliko ključnih ciljeva dogovorenih s Komisijom. Ti se uvjeti uglavnom tiču pravosuđa, uklanjanje "potencijalnih rizika za proračunske interese EU koji proizlaze iz defektnog državnog aparata," kao i "nedostataka" u smislu trodiobe vlasti.

Iako je Komisija odbacila nacrt zakona prethodne PiS-ove vlade o reformi stegovnog sustava za suce uoči prošlogodišnjih izbora - ponuđenog u pokušaju ostvarenja ciljeva koje je odredila Komisija - PiS tvrdi kako odluka Bruxellesa o zamrzavanju europskih fondova zapravo predstavlja zauzimanje za Tuskovu političku opciju i miješanje u poljsku politiku.

"Komisija otvoreno podržava Tuskovu vladu... To je iznimno stranački pristrana institucija," izjavio je za Euractiv zastupnik PiS-a u Europskom parlamentu Ryszard Legutko.

Tijekom posjeta Varšavi prošlog tjedna, povjerenik EU Didier Reynders "izrazio je nadu" kako će Komisija uskoro pozitivno ocijeniti zahtjev Poljske za prvu tranšu sredstava, kojeg je Tuskova vlada podnijela još prošlog mjeseca.

Poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar rekao je kako cilj vlade nije samo ispuniti ključne ciljeve i otključati europska sredstva, nego, prije svega, "obnoviti vladavinu prava za poljske građane."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany backs restoration of Poland’s rule of law as Tusk expects EU money)