Politika

EUROZASTUPNICI RASPRAVLJALI O STANJU U TUNISU: Za EU Tunis jedna od ključnih zemalja na Mediteranu

Autor Adriano Milovan

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko kazala je da EU inzistira na vladavini prava, demokraciji i zaštiti ljudskih prava u Tunisu.

Europski parlament u Strasbourgu
Izvor: Yadid Levy / robertharding / Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o trenutnom stanju u Tunisu.

Ta država na sjeveru Afrike trenutno proživljava tešku političku i gospodarsku krizu, koja je započela nakon što je predsjednik raspustio parlament, promijenio ustav, preuzeo kontrolu nad neovisnim izbornim povjerenstvom i ograničio neovisnost pravosuđa i slobodu medija.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko u svom je izlaganju ukazala na povijesno nisku izlaznost na izbore od oko 11 posto, što potvrđuje razočaranje naroda Tunisa u političku elitu, stoji u priopćenju iz njezina ureda. 

Zovko je također naglasila da je Tunis ključna zemlja Europske unije u južnom susjedstvu i zemlja koja je dobila značajnu europsku potporu.

"Imamo dobru suradnju s Tunisom u nizu pitanja, osobito u području migracija. Europska unija predana je nastavku ove potpore kako bi pomogla zemlji da prebrodi financijsku i gospodarsku krizu, ali inzistira na nužnosti napretka u poštivanju vladavine prava, demokracije i ljudskih prava”, zaključila je Zovko.

Pozvala je tuniskog predsjednika Kaisa Saieda da započne uključiv nacionalni dijalog za prevladavanje krize i povratak na put koji su Tunižani započeli 2011. godine, zaključuje se u priopćenju.