Politika

BIRA SE NOVI ŠEF EUROPSKIH LIBERALA: Azmanijeva kandidatura u problemima zbog zbližavanja s nizozemskom desnicom

Šanse nizozemskog europarlamentarca Malika Azmanija da preuzme mjesto šefa liberalne skupine Renew sve su slabij, na račun kritika zbog razgovora njegove stranke VVD o koaliciji s nizozemskom krajnjom desnicom.

Malik Azmani on the occasion of the plenary session in the European Parliament in Brussels on combating possible impunity for war crimes in Ukraine./Malik Azmani on the occasion of the plenary session at the European Parliament in Brussels on combating possible impunity for war crimes in Ukraine. Plenary session on the creation of the European education area by 2025 in European Parliament., bruxelles, bruxelles, belgium - 19 May 2022,Image: 693036530, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takav rasplet otvara prostor za kandidatkinju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Valérie Hayer.

Liberalna skupina Renew Europe - treća najveća grupacija u Europskom parlamentu - trenutno traži novog šefa, nakon što je bivši čelnik, francuski zastupnik Stéphane Séjourné, ovog mjeseca imenovan na mjesto francuskog ministra vanjskih poslova.

Iako nisu formalmo označeni kao službeni kandidati, dva glavna imena koja se spominju za to mjesto su Valérie Hayer - supredsjedateljica kluba Macronove stranke Renaissance - i Malik Azmani, vršitelj dužnosti predsjednika skupine, i član nizozemske stranke desnog centra VVD.

I Hayer i Malik sad vode bitku za prikupljanje većine glasova uoči izbora koji će se održati iza zatvorenih vrata u četvrtak ujutro.

Valérie Hayer (Renaissance) francuski je izbor kojim bi se održao utjecaj Macrona u toj europskoj skupini. Bivši predsjednik skupine Séjourné također je član Macronove stranke.

Njezin protukandidat Azmani, pokušaj je paneuropskog liberalnog saveza ALDE da povrati kontrolu nad skupinom, koje su izgubili 2019. godine nakon što je neovisni rumunjski eurozastupnika Dacian Cioloș postao šef skupine.

ALDE je osnovan 1976. godine, i predstavljajući najveću frakciju unutar skupine Renew, s 57 od ukupno 101 zastupnika. Renaissance kontrolira tek 13.

Brige krajnje desnice

Međutim, unatoč tome što ALDE ima više zastupnika od francuske Renaissance, napetosti su povišene zbog sudjelovanja Azmanove liberalne stranke VVD u koalicijskim pregovorima s nizozemskom krajnjom desnicom i strankom PVV, što je dovelo do toga da zastupnici ALDE ipak namjeravaju glasati za Hayer, potvrdilo je za Euractiv više anonimnih izvora iz skupine.

Nizozemska stranka krajnje desnice PVV, koju mnogi kritiziraju zbog njenih anti-islamskih i anti-europskih stajališta, odnijela je uvjerljivu pobjedu na nizozemskim izborima u studenom, osvojivši 37 od 150 mjesta. Ankete predviđaju kako bi i na europskim izborima u lipnju mogla osvojiti 12 zastupničkih mjesta na lipanjskim izborima za Europski parlament.

„Mnogi ne žele da Azmani bude glavni jer [njegova stranka] pregovara s krajnjom desnicom”, izjavio je dužnosnik francuskog zakonodavca EU pod uvjetom anonimnosti, ponavljajući slične zabrinutosti članova stranke ALDE.

Nizozemska neovisna eurozastupnica Sophie in 't Veld, nekadašnja članica centrističke nizozemske stranke D66, već je javno priopćila da će glasati za Hayer, i pritom je izrazila zabrinutost oko mogućeg narušavanja kredibiliteta cijele skupine u slučaju da Azmani postane predsjednik.

"Izuzetno mi je problematično da našu skupinu vodi netko čija je stranka u koalicijskim pregovorima s krajnje desničarskom strankom u Nizozemskoj. Kakav je efekt za kredibilitet naše grupe kao liberalne skupine koja promiče liberalne vrijednosti i osuđuje ekstremizam?" rekla je in't Veld u izjavi za Euractiv.

Pristaše Azmanija, međutim, smatraju da njegov izbor označava "kontinuitet," budući da je već bio potpredsjednik skupine Renew, i sadašnji je njen privremeni predsjednik.

"Smatram da je logično da Malik Azmani, sadašnji prvi potpredsjednik Renew Europe, preuzme vodstvo skupine," izjavio je za Euractiv češki zastupnik Ondřej Kovařík.

Sve veći izgledi za Hayer

Hayer, koja nudi "stabilnost i kontinuitet," sada treba uvjeriti zastupnike iz saveza ALDE da glasaju za nju u četvrtak. Prema informacijama koje je dobio Euractiv, cjelokupno francusko izaslanstvo iz stranke Renaissance glasat će za Hayer.

Europska demokratska stranka (EDP), talijanska Italia Viva, baskijski EAJ-PNV i njemački Slobodni birači (Freie Wähler) također će, kako se očekuje, glasati za Hayer. Slovensko neovisno izaslanstvo trebalo bi učiniti isto, dok se očekuje da će neka izaslanstva koja spadaju u ALDE umjesto za Azmanija također glasati za Hayer.

To znači da Hayer već sad ima osigurano najmanje 30 glasova, od 51 koliko joj treba - iako bi moglo doći i do promjena u posljednjem trenutku.

Hayeričin kabinet, kojeg je kontaktirao Euractiv, nije želio komentirati detalje kampanje, jer "njena kandidatura nije službena u ovoj fazi." Glasnogovornik Azmanijeve stranke VVD u Europskom parlamentu odbio je zahtjev za komentar.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Azmani’s bid for EU liberals’ Renew presidency at risk over far-right scare)