Politika

SKANDAL U EUROPSKOM PARLAMENETU: Je li povjerenik Varhelyi vrijeđao hrvatskog zastupnika zbog pitanja o Srbiji?

Autor Euractiv.hr

Tomislav Sokol (HDZ) postavio je dva pitanja - što EU namjerava učiniti da bi spriječila "širenje hegemonističkog koncepta 'srpskog sveta' u Crnoj Gori" te kojim mehanizmima misli prisiliti Srbiju na sankcije protiv Rusije

Tomislav Sokol, zastupnik u EU parlamentu
Izvor: Philippe BUISSIN/© European Union 2022 - Source : EP

Nakon što je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol (HDZ/Pučani) tijekom rasprave o proširenju EU koju je predvodio povjerenik Oliver Várhelyi postavio pitanje o neusklađenosti Srbije s vanjskom politikom EU i utjecaju ruskih službi u destabilizaciji regije, Verhely je – ne shvaćajući da je mikrofon još uključen – izgovorio na mađarskom: „Koliko još idiota ima ovdje?“.
To je objavio na Twitteru drugi europarlamentarac iz Mađarske, Sandor Ronai uz komentar da se radi o potezu zbog kojeg bi Varhely trebao napustiti dužnost jer se radi o ozbiljnom nepoštivanju Parlamenta. U međuvremenu je i hrvatski europarlamentarac Sokol izjavio za Jutarnji list da je najmanje što očekuje isprika njemu osobno i cijelom Europskom parlamentu te da Varhelyi kao povjerenik vodi nepristranu politiku prema Srbiji i Vučiću.
Sokol je, naime, povjereniku postavio dva pitanja - što EU namjerava učiniti da bi spriječila "širenje hegemonističkog koncepta 'srpskog sveta' u Crnoj Gori" te koje mehanizme EU ima raspolaganju kako bi prisilila Srbiju da se pridruži europskim sankcijama protiv Rusije, a radilo se o temama koje je Varhely pokušavao izbjegavati.
Danas se, međutim, oglasio i ustvrdio da je njegova izjava "koliko još idiota ima ovdje" – izvučena iz konteksta. "To je bilo povezano s privatnim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj temi, koja je izvučena iz konteksta. Ispričavam se zbog mogućeg nesporazuma", naveo je Varhelyi te naglasio da „poštuje sve institucije EU uključujući Europski parlament i njegove uvažene zastupnike".
Zastupnik Soko je pred hrvatskim novinarima u Starsbourgu izjavio da ovo „nije stigla isprika, već opravdanje“.
„Meni to ne zvuči previše uvjerljivo s obzirom na to da ako pogledate snimku, vidite da teško da je unutar te rasprave počeo govoriti o nečemu potpuno nevezanom", rekao je zastupnik Sokol.