Politika

FICO ANALITIČAR: Slovački premijer zaključio da Ukrajina nije suverena država

Autor Euractiv.com/AFP

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u subotu da susjedna Ukrajina "nije suverena država," već je pod "apsolutnom kontrolom" SAD-a, iznijevši argumente popularne ruske teorije zavjere.

Robert Fico, prime minister of Slovakia attends a press conference in Budapest, Hungary on Jan. 16, 2024.,Image: 838323871, License: Rights-managed, Restrictions: 2401168560b, Model Release: no, Credit line: Attila Volgyi / Polaris / Profimedia
Izvor: Attila Volgyi / Polaris / Profimedia

Populistički premijer - koji je protiv slanje vojne pomoći toj ratom razorenoj zemlji i protivi se sankcijama protiv Rusije - također je ponovio svoje protivljenje nastojanjima Ukrajine za priključenje NATO savezu.

"Ukrajina nije neovisna i suverena zemlja... Ukrajina je pod potpunim utjecajem i kontrolom SAD-a," rekao je Fico u izjavi za državnu televiziju RTVS.

Slovačka je članica NATO saveza i Europske unije, a Fico bi se u srijedu trebao sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu u zapadnoj Ukrajini, na granici sa Slovačkom.

"Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO savezu, i da ću staviti veto na to... To bi bi samo poslužilo kao razlog za 3. svjetski rat, ništa drugo... Potvrdit ću i kako [Ukrajina] neće dobiti nikakvo oružje od nas, barem što se tiče slovačke vojske i državnih dobavljača," dodao je Fico.

Fico je također optužio Ukrajinu da je "jedna od najkorumpiranijih država na svijetu," i dodao "Boga pitaj koliko te pomoći koja se šalji kasnije nestane."

Ustvrdio je kako ne postoji nikakvo vojno rješenje sadašnjeg sukoba, koji je počeo prije skoro dvije godine kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Ukrajina će na kraju, promišlja Fico, morati odustati od nekog dijela svojeg teritorija.

"Mora biti neke vrste kompromisa, koji će biti vrlo bolan za obje strane... A što oni [Ukrajinci] čekaju? Da će Rusi jednostavno otići? To nije realno."

Slovačka je jedna od najviše proruski orijentiranih članica Europske unije, po istraživanju think tanka Globsec iz 2023. godine.

Ipak, unatoč Ficovim kritikama Ukrajine, jedino je Mađarska Viktora Orbana stavila veto na 50 milijardi eura dodatne pomoći Kijevu oko koje su se ostale članice Europske unije dogovorile u prosincu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovak PM claims Ukraine is not a sovereign country)