Politika

BORBA ZA 'JAVNI' SERVIS: Poljski sud kaže da su smjene u državnim medijskim kućama protuustavne

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Reforme poljskih javnih medija koje je nova vlada Donalda Tuska provela su nezakonite, zaključio je u četvrtak kontroverzni ustavni sud - iako je tu odluku ministra kulture Bartłomiej Sienkiewicz opisao kao "pravno beznačajnu."

A view of the TVP Polish public broadcaster headquarters in Warsaw, Poland on January 12, 2024. Warsaw Business And Economy, Poland - 12 Jan 2024,Image: 836496755, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljski ustavni sud donio je odluku u četvrtak po kojoj odredbe poljskog trgovačkog zakona - na kojeg se Sienkiewicz pozvao za smjenu uprave državnih medija - nisu u skladu s člankom 2 poljskog ustava.

"Republika Poljska demokratska je država kojom vlada zakon i u kojoj se provode načela socijalne pravde," navodi se u članku 2.

Prošlog mjeseca, nekoliko dana nakon dolaska nove vlade na vlast, Sienkiewicz je smijenio vodstvo poljskih državnih medija i pokrenuo njihovu likvidaciju. Oporba je to opisala kao "ilegalno preuzimanje" državnih medija - iako su pod prijašnjih osam godina njihove vlasti državni mediji pretvoreni u partijsku propagandnu mašinu.

U Bruxellesu, Europska komisija kazala je za Euractiv kako "već dugo ustrajava na reformi poljskog državnog medijskog sektora."

Međutim, pozivanje na trgovački zakon za smjenu upravljačkih odbora tih kompanija "nema nikakav pravni učinak," zaključio je ustavni sud. Također je naveo da se odredba Zakona o medijima koja omogućuje primjenu trgovačkog kodeksa na obje državne radiotelevizijske kuće ne može koristiti za likvidaciju tih subjekata.

Međutim, Europska komisija i Europski sud doveli su u pitanje nepristranost Ustavnog suda, kojeg je prethodna vlast nacionalističke konzervativne stranke Prava i pravde (PiS) drastično reformirala.

Sadašnja vlada i brojni stručnjaci vjeruju kako je ustavni sud - uključujući i šeficu suda Juliju Przyłębsku - još uvijek pod kontrolom danas oporbenog PiS-a, koji je u vrijeme dok je bio na vlasti izmijenio zakone kako bi sud popunio sucima lojalnima partiji.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland’s Constitutional Tribunal: Tusk’s changes to public media ‘illegal’)