Politika

EKSKLUZIVNO: Europska pučka stranka u izbornom programu obećava 'rezanje birokracije' i deregulaciju AI

Autor Euractiv/Max Griera

U nacrtu izbornog programa Europske pučke stranke (EPP), kojeg je Euractiv dobio na uvid, predlaže se smanjenje "birokracije" u ključnim europskim politikama poput razvoja umjetne inteligencije, zaštite okoliša ili poljoprivrede.

May 4, 2023, Munich, Bavaria, Germany: EPP leader and deputy chairman of the CSU Manfred Weber at the press conference of the EPP on their Political Assembly, a small party congress, on May 4, 2023 in Munich, Germany.,Image: 773867789, License: Rights-managed, Restrictions: * Germany Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Alexander Pohl / Alto Press / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Alexander Pohl / Alto Press / Zuma Press / Profimedia

Iako se program za europske izbore 2024. najveće političke stranke u Europskom parlamentu - ujedno i stranke predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen - i dalje fokusira na uobičajene teme desnog centra, u njemu se sad poziva i na borbu protiv briselske birokracije.

Nacrt prohrama od 12. siječnja, o kojem se trenutačno pregovara s članicama EPP-a, vjerojatno će biti odobren na sastanku političke skupštine EPP-a 29. i 30. siječnja prije izbornog kongresa u Bukureštu početkom ožujka.

"Zakonodavstvo mora biti prilagođeno korisnicima i lako razumljivo, te se mora provesti. Srezat ćemo birokraciju uvođenjem načela da se za svako novo pravilo moraju ukinuti dva, s ciljem smanjenja regulatornog opterećenja za trećinu, i to kroz konkretan akcijski plan."

Kad je riječ o tehnologiji, EPP zagovara "umjetnu inteligenciju, ali ne i umjetnu birokraciju," dodavši da žele "omogućiti, razviti i iskoristiti umjetnu inteligenciju - umjesto ograničavanja ili ometanja prekomjernom regulativom."

U području poljoprivrede, obećavaju ukidanje pretjeranih zahtjeva za poljoprivrednike, i pripisuju birokratsko opterećenje sve većem broju 'zelenih' zakona: "To se posebice odnosi na pitanja kao što su nova pravila o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja (SUR)," navodi se u dokumentu.

Kada je riječ o socijalnoj politici, iako se žele raditi na ravnopravnosti spolova i osnažiti sindikate, istovremeno odbacuju "ogromnu socijalnu birokraciju EU."

Poljoprivreda, energetika, okoliš

Najvažniji aspekt programa EPP-a jest potpuni izostanak bilo kakvih politika za zaštitu okoliša, i umjesto toga fokus na klimatskim promjenama.

Izborni program iz 2019. također se snažno fokusirao na borbu protiv klimatskih promjena, ali je - za razliku od verzije iz 2024. - istaknuo potrebu za balansiranjem gospodarskog razvoja s okolišem, uz poziv na "znatno smanjenje utjecaja našeg gospodarstva na okoliš."

Izostanak bilo kakvog spomena zaštite okoliša u skladu je s nedavnim izjavama njemačkog eurozastupnika Petera Liesea, glasnogovornika EPP-a u parlamentarnom odboru za zaštitu okoliša, koji je kazao kako je glavni politički prioritet u ovom trenutku borba protiv klimatskih promjena i osigurati da europska industrija može doći do pristupačne i čiste energije.

Uslijed ambicija EPP-a da postane "stranka poljoprivrednika," u programu se daje prioritet poticajima tom sektoru u smjeru osiguranja proizvodnje hrane i radnih mjesta poljoprivrednika, nauštrb zaštite okoliša i bioraznolikosti, što je jasan znak protivljenja protiv kontroverznog Zakona o obnovi prirode.

"Zaštita klime, biološka raznolikost i održivo očuvanje krajobraza mogu se postići samo radeći s poljoprivredom, a ne protiv poljoprivrede," navodi se u nacrtu.

Najkonkretniji prijedlog o ribarstvu jest poziv na "veću fokusiranost na taj sektor osnivanjem posebnog portfelja za ribarstvo u sljedećem sastavu Europske komisije." Trenutano postoji portfelj nazvan "okoliš, oceani i ribarstvo" za kojeg je zadužen povjerenik Virginijus Sinkevičius.

Kad je riječ o energiji i klimi, EPP opisuje sveobuhvatan program kojim se nastoje zadovoljiti svi. Ipak, on na kraju završava na pokušaju da se prioriteti tzv. Green Deala fokusiraju na ekonomsku konkurentnost i reindustrijalizaciju Europe. "Bez zaštite klime naše gospodarstvo ne može dugoročno ostati konkurentno - ali bez konkurentnog gospodarstva nema ni održive zaštite klime."

EPP zagovara tehnološki neutralan pristup klimatskoj politici, što znači da želi jednako zastupati sve oblike obnovljive energije - što znači ne samo solarnu energiju i energiju vjetra već i geotermalnu energiju, hidroenergiju te "tekuću i krutu biomasu" poput drva.

Što se tiče nuklearne energije, EPP kaže kako je podržava "tamo gdje ima smisla." EPP se jasno protivi zabrani bilo koje vrste tehnologije, uključujući i one koje najviše zagađuju okoliš. "Odbacujemo politiku zabrana, poput primjerice zabrane motora s unutarnjim izgaranjem - i revidirat ćemo je što je prije moguće."

Migracije, sigurnost i integracije

Nacrt iz 2024., baš kao i onaj iz 2019., fokusira se na zaštitu europskih granica. No, EPP je u međuvremenu pooštrio stav o migracijama. Iako je program iz 2019. posvetio cijeli odjeljak poboljšanju socijalne integracije migranata kako bi postali "članovi naše zajednice," verzija iz 2024. uklanja bilo kakav spomen integracije.

U novom programu veći naglasak se stavlja na eksternalizaciju postupaka azila i suradnju s trećim zemljama kako bi se spriječilo da migranti stignu na kontinent, i kako bi se povećalo vraćanje migranata u zemlje iz kojih su došli.

Kako bi se ojačale vanjske granice EU, EPP predlaže da se broj osoblja u Frontexu utrostruči na 30.000. Stranka je 2019. predložila proširenje agencije EU za granice na 10.000 ljudi - iako trenutačno broji tek oko 2.000 zaposlenika.

"Predani smo temeljnom pravu na azil, ali EU - zajedno sa svojim zemljama članicama - mora imati pravo donijeti odluku o tome," navodi se u nacrtu.

Kad je riječ o sigurnosti, predlaže se povećanje radne snage Europola sa 650 na 3.000, za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, te nasilja nad ženama - što je novi dodatak programu kojeg 2019. nije bilo.

"Želimo da se 1.000 novih službenika resporedi u poseban odjel Europola za borbu protiv prostitucije i trgovine ženama," navodi se u dokumentu.

Nacrt također sadrži i poziv na europsku konvenciju na kojoj bi se dogovorile izmjene temeljnih ugovora EU - ali umjesto da se poveća integracija nadležnosti, na njoj bi se trebalo prepispitati koje nadležnosti bi se potencijalno trebale vratiti pod okrilje država članica.

Kada je u pitanju proširenje EU - a posebice u slučaju Turske - EPP "odbacuje" članstvo Ankare u EU i umjesto toga predlaže nove razgovore o "bliskom partnerstvu" u obliku posebnog "sporazuma o prijateljskim odnosima EU i Turske."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: EU centre-right targets Brussels ‘red tape’, says AI should not be hindered)