Politika

DOLAZE NOVA FISKALNA PRAVILA: Europski parlament usvojio stajalište o reformi, unatoč prigovorima Zelenih

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Europski parlament usvojio je u srijedu pregovaračko stajalište o novim fiskalnim pravilima EU o nacionalnim zaduženjima i deficitima - unatoč žestokom protivljenju zastupnika iz skupine Zelenih.

Belgium, Brussels - January 15, 2024.Eurogroup meeting.Paolo Gentiloni, European Commissioner for Economy.,Image: 837543138, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia

Nakon više od godinu dana pregovora, ministri financija EU u prosincu su konačno postigli dogovor o zajedničkom stajalištu o reformi pravila EU za nacionalne proračune, poznatom i kao Pakt o stabilnosti i rastu.

No, taj plan, kojem je u središtu želja da se pravila o javnoj potrošnji učine fleksibilnijima, Vijeće EU tek se mora usuglasiti s Europskim parlamentom.

"Revizija okvira za ekonomsko upravljanje bila je ključna vodilja ove Komisije, a reformu je odavno trebalo uvesti," izjavio je povjerenik EU za gospodarstvo Paolo Gentiloni uoči glasanja, pozvavši Parlament i članice EU na brzo okončanje pregovora između institucija EU - takozvanog trijaloga.

"Svi znamo kakva su ograničenja starih, postojećih, pravila, u današnjem nesigurnom gospodarskom i geopolitičkom okruženju," rekao je Gentiloni, misleći pritom na kritike kako stara pravila nameću nerealne proračunske rezove državama članicama - i da se stoga niti ne mogu dosljedno primjenjivati.

Parlament je brzo usvojio svoje pregovaračko stajalište bez bilo kakvih izmjena, s velikom većinom od 431 glasa za, 172 glasa protiv i samo 4 suzdržana zastupnika.

"Moramo preuzeti odgovornost za zaštitu kredibiliteta EU i stabilnost eurozone dogovaranjem novih pravila koja su realna i koja se mogu poštivati i primjenjivati," rekla je tijekom rasprave zastupnica Esther de Lange iz skupine EPP desnog centra, jednog od dvaju vodećih pregovarača Parlamenta.

"Bit će onih s ekstremne desnice i ljevice koji će glasovati protiv mandata za ostvarivanje ovog boljeg okvira... tu nema nikakvih iznenađenja... Ali ono što je žalosnije jest stajalište Zelenih," dodala je De Lange, dodavši da su oni "snažne pristaše eura - ali su protiv pravila potrebnih kako bi euro ostao snažan i stabilan."

Štednja ili ne?

Uoči glasanja, jedan od čelnika kluba Zelenih Philippe Lamberts izrazio je protivljenje novim pravilima, koja će, prema njegovu mišljenju, biti "jednako štetna i jednako neprovediva" kao i stara.

Lamberts je u ponedjeljak u intervjuu ustvrdio kako nova pravila "vode Europu u katastrofu" jer bi stroža ograničenja javne potrošnje mogla ojačati krajnju desnicu i oslabiti potporu Europe Ukrajini u njenoj obrani protiv Rusije.

Iako je Lamberts kazao kako će "učiniti sve što može" kako bi zaustavio dogovor o novim fiskalnim pravilima, njegov otpor nije dovoljan, budući da je stajalište parlamenta donijela široka većina sastavljena od članova EPP-a, socijalista lijevog centra (S&D), liberala (Renew) i konzervativnog ECR-a.

"Socijalisti i demokrati (S&D) odgovorna su politička obitelj, i mi smo pouzdan partner koji će se za to boriti... Ne želimo štednju, želimo vidjeti ulaganja, želimo pravila kojima će se promicati rast," izjavila je Margarida Marques (S&D), druga glavna pregovaračica Parlamenta, istaknuvši kako će stajalište Parlamenta uključivati veću fleksibilnost u potrošnji zemalja članica nego što stoji u početnom prijedlogu Europske komisije.

"Nismo jedna od stranaka koje tvrde da ne žele mjere štednje - ali se onda odbacivanjem prijedloga de facto slažu s vraćanjem na staro," rekla je Marques, misleći pritom na otpor Zelenih.

Bez dogovora o reformi stara pravila ponovno bi se automatski počela primjenjivati od ove godine, jer je Europska komisija odlučila da neće više produljivati suspenziju fiskalnih pravila zbog pandemije. Privremena obustava je omogućila državama članicama da se zadužuju više nego inače radi borbe s pandemijom Covida-19.

Sljedeći tjedni su ključni

"Ne želimo postavljati nove ciljeve za propisane deficite," kazala je Marques, ukazavši time na glavnu razliku između stajališta Parlamenta i ministara financija.

Ministri financija u prosincu su dogovorili kako će zemlje s godišnjim proračunskim deficitom većim od 1,5 posto BDP-a morati smanjiti taj manjak za najmanje 0,4 posto godišnje - što se u pojedinim slulajevima može smanjiti i na samo 0,25 posto godišnje u slučaju produljenja takozvanog "razdoblja fiskalne prilagodbe" u kojem se od prezadužene članice zahtijevaju reformama i ulaganja dogovorena s Europskom komisijom.

S obzirom na to da je tako brojčano određena referentna vrijednost bila ključan uvjet da se pregovarači koji izbjegavaju zaduživanja - kao što je njemački ministar financija Christian Lindner (FDP/Renew) - slože s prijedlogom, čini se malo vjerojatnim da će doći do velikih promjena u dogovoru ministara financija, bez obzira na prigovore Europskog parlamenta.

Belgija, koja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Vijeća EU, želi brzo dovršenje pregovora, a prvi sastanak o tome se već održao u srijedu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: European Parliament stifles Green revolt against new EU debt rules)