Politika

KRIZA U CRVENOM MORU: Europska unija pokreće misiju za odvraćanje Hutija od napada na pomorski promet

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Članice EU u utorak su podržale formiranje pomorske misije za zaštitu brodova od napada Hutija u Crvenom moru - terorističke skupine koju podupire Iran - doznaje Euractiv iz diplomatskih izvora.

A French navy aircraft handling officer, known as a "Chien Jaune" (French for "yellow dog") signals to a Rafale aircraft fighter for takeoff from the flight deck of the French aircraft carrier Charles de Gaulle, sailing between the Suez canal and the Red Sea on December 19, 2022. - French President Emmanuel Macron will join the French aircraft carrier Charles de Gaulle on December 19, 2022 for the traditional Christmas party with the troops, before attending a regional conference in Jordan on December 20, the Elysee presidential palace announced. President Macron Joined The French Aircraft Carrier Charles-De-Gaulle, At sea - 19 Dec 2022,Image: 745710722, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Marin Ludovic/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Marin Ludovic/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Veleposlanici članica EU su u odboru za politiku i sigurnost EU - koji je nadležan za vanjsku politiku i obranu - podržali prijedlog diplomatske službe unije EEAS, koju vodi šef europske diplomacije Josep Borrell.

U prijedlogu se traži uspostava nove operacije EU koja bi djelovala u širem geografskom području, "od Crvenog mora do Perzijskog zaljeva."

Sljedeći korak je da ministri vanjskih poslova država EU razgovaraju o novoj misiji na svom sastanku 22. siječnja, kako bi se ona formirala najkasnije do 19. veljače i postala operativna, doznaje Euractiv iz diplomatskih krugova.

Očekuje se kako će se nova misija temeljiti na već postojećoj misiji AGENOR - zajedničkoj operaciji nadzora koju vodi Francuska, a koja pokriva cijeli Perzijski zaljev, Hormuški tjesnac i dio Arapskog mora, a koja se provodi u okviru šire krovne diplomatske misije pod nazivom Europska pomorska budnost u Hormuškom tjesnacu (EMASoH), koja se nalazi između Perzijskog zaljeva i Omanskog zaljeva.

U toj misiji trenutno sudjeluju Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Nizozemska, Norveška, Njemačka i Portugal, a sjedište joj je u bazi francuske mornarice u Abu Dhabiju. Iako se radi o europskim zemljama, misija nije nastala kao inicijativa EU.

No nova misija pod pokroviteljstvom EU trebala bi raditi u koordinaciji s drugim partnerima u regiji u sklopu napora na sprečavanju poremećaja na toj ključnoj ruti za međunarodnu pomorsku trgovinu.

EU je prošle godine u početku razmišljala o mogućnosti proširenja svoje postojeće Operacije Atalanta (EU NAVFOR) koja suzbija piratstvo u Indijskom oceanu i štiti civilne brodove u vodama ispred Somalije. Španjolska se, međutim, navodno usprotivila toj ideji i odbila bilo kakvu ulogu u misiji na Crvenom moru.

U razgovorima u utorak, Španjolska je primijenila "konstruktivnu suzdržanost" i nije intervenirala "kako ne bi stala na put inicijativi," potvrdila su dva diplomata EU.

Prosperity Guardian

Ministri obrane Francuske i Italije složili su se u telefonskom pozivu u utorak o potrebi veće francusko-talijanske suradnje za rješavanje problema u Crvenom moru, uključujući i onoj u obliku "europske misije kojoj bi se također mogle priključiti i zemlje koje nisu članice EU, a kojima je također prioritet slobodna plovidba."

SAD je prošli mjesec najavio kako će u suradnji s drugim državama pokrenuti operaciju Prosperity Guardian u kojoj će patrolirati Crvenim morem kako bi se uklonila bojazan da bi poremećaji na jednoj od vodećih trgovinskih ruta na svijetu mogli pogoditi globalno ekonomiju.

Međutim, neke zemlje članice EU izrazile su suzdržanost oko ideje o sudjelovanju u misiji kojom zapovijedaju Amerikanci. U međuvremenu, američke i britanske snage započele su u petak (12. siječnja) sa preciznim raketiranjima spremišta oružja i lokacija za lansiranje dronova koje nadziru Hutiji.

Pokret Huti, kojeg podupire Iran, najavio je da će nastaviti s napadanjem pomorskih trgovačkih puteva. Iako Huti tvrde kako su napadi izravna reakcija na rat Izraela i Hamasa, na meti su se našli i deseci brodova koji nemaju nikakve veze s Izraelom.

Ekonomske posljedice

Zbog napada u Crvenom moru, komercijalni brodari preusmjerili su brodove na alternativne rute, uglavnom oko cijele Afrike. Izgledno je da će poremećaji plovidbe u Crvenom moru uzrokovani napadima Hutija dovesti do rasta cijena potrošačke robe, izjavio je u utorak za Reuters izvršni direktor kompanije za teretno brodarstvo DP World Yuvraj Narayan na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, u Švicarskoj.

"Troškovi prijevoza robe koja dolazi u Europu iz Azije bit će znatno veći... To će biti bolno za europske potrošače... Više nego što će pogoditi [siromašnije] ekonomije u razvoju."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU to move ahead with Red Sea mission to deter Houthis)