Politika

VIŠEGRAD NA ČEKANJU: Premijer Češke kaže da sastanak premijera višegradske četvorke 'ne bi dao nikakve rezultate'

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Sastanak premijera tzv. Višegradske skupine - koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka - još uvijek nije održan, jer "ne bi donio nikakve rezultate," izjavio je u subotu češki premijer Petr Fiala.

Tisková konference a slavnostní poklepání dvou základních kamenů nových budov, které vzniknou v areálu Masarykova onkologického ústavu (MOÚ), 15. ledna 2023, Brno. Na snímku premiér ČR Petr Fiala.,Image: 837252367, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Izvor: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Odnosi u Višegradskoj skupini (V4) u posljednje vrijeme su se pogoršali zbog različitih gledanja na rusku invaziju u Ukrajini - dok s jedne strane Češka i Poljska snažno podržavaju Ukrajinu, s druge strane Mađarska blokira slanje pomoći na razini EU, a Slovačka se protivi doniranju oružja Ukrajini.

V4 nema vlastite institucije - ali se dužnosnici iz te četiri zemlje redovito sastaju kako bi razgovarali o aktualnim pitanjima. Skupina također ima i rotirajuće predsjednistvo, koje traje godinu dana. Češka je već odradila polovicu dvojeg mandata na čelu skupine - ali svejedno odgađa sastanak čelnika i ministara vanjskih poslova Višegradske skupine.

"Naravno, sastanka na najvažnijoj, premijerskoj, razini, nije bilo u posljednje vrijeme. Smatram da je to logično u kontekstu svega što se događa, i kako se odvijaju pregovori u Europskom vijeću," izjavio je Fiala u subotu.

Na sastanku Europskog vijeća u prosincu mađarski premijer Viktor Orban uložio je veto na paket pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura. Stoga sada traju intenzivni pregovori na razini europske diplomacije koji pokušavaju postići kompromis s Mađarskom.

Prema izvoru iz diplomatskih krugova kojeg citira češki Euractiv, pregovori su na "pravom putu" i moguće je da izvanredni sastanak lidera EU zakazan za 1. veljače neće biti potreban. No, za to će biti ključan tekući tjedan.

U isto vrijeme, pristup Mađarske nastavlja pogoršavati odnose unutar V4 skupine. Fiala je kazao kako nije sazvao sastanak višegradskih premijera jer su prošle godine bili izbori u Poljskoj i Slovačkoj. No, obje zemlje sad već imaju nove vlade, tako da bi se summit trebao dogoditi uskoro.

"Međutim, za sastanak na najvišoj razini - na što sam spreman u budućnosti - moramo imati preduvjete da sastanak dovede do određenih rezultata. Zasad nisam uvjeren kako su ti preduvjeti ispunjeni," pojasnio je Fiala, dodavši kako će pričekati daljnji razvoj događaja, uključujući i planirani izvanredni sastanak Europskog vijeća.

Višegradska skupina je osnovana devedesetih kako bi koordinirala napore Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke na priključenju Europskoj uniji i NATO savezu. Ali i nakon što su postale članice, nastavile su blisko surađivati i podržavati jedna drugu.

Njihova suradnja se jasno vidjela 2015. kada su se zajednički borile protiv uvođenja obveznih kvota za premještanje migranata, ili za vrijeme pregovora o proračunu EU za razdoblje od 2021. do 2027.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Visegrad leaders meeting would not bring results, says Czech PM)