Politika

AFERA KATARGATE: Zastupnici iz redova pučana predlažu da EU kopira američka pravila za transparentnije lobiranje

Autor Euractiv/Benjamin Fox

U raspravi Europskog parlamenta o transparentnosti neki zastupnici su pozvali na usvajanje odredbi po uzoru na pravila američkog Kongresa usvojena radi boljeg nadzora utjecaja i aktivnosti nevladinih organizacija i trećih zemalja.

epa06065042 Illustration of the closed European parliament as Session is Taking place at Strasbourg, in Brussels, Belgium, 04 July 2017. During this session of the European parliament, a discussion regarding the opportunity to make all plenary session with only one seat in Brussels and change the European Parliament seat in Strasbourg to the European Medicines Agency (EMA). EPA/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Tijekom debate u Strasbourgu u ponedjeljak, 13. veljače, njemačka članica Europske pučke stranke (EPP) Monika Hohlmeier koja predsjedava odborom za proračun, rekla je da je potrebno u EU usvojiti zakon koji bi bio "pandan američkom Zakonu o registraciji stranih agenata (Foreign Agents Registration Act, FARA)" kako bi se povećale kontrola i transparentnost lobiranja.

Po američkom zakonu FARA svi političari iz stranih zemalja i njihovi predstavnici lobisti moraju se formalno registrirati i objasniti čime se točno bave prilikom kontakata s američkim zastupnicima - što uključuje i sve formalno potpisane ugovore i naknade - i to objaviti na javno dostupnoj internetskoj stranici.

EPP, blok desnog centra koji je najveća skupina u parlamentu sa 176 zastupnika od njih ukupno 705, zaziva sveobuhvatnu financijsku provjeru svih nevladinih organizacija prije no što ih se uvrsti u registar transparentnosti EU, kao i da se bilo kakvi ugovoreni sporazumi između Europske komisije i nevladinih organizacija javno objavljuju.

Uvođenje takvog zakona bio bi velik korak koji bi povećao transparentnost u institucijama EU, ali prijedlog takvog zakonskog rješenja morao bi doći od Europske komisije. A prijedlozi da se uvede europska verzija američkog zakona FARA trenutno nisu dio paketa reformi koje predlaže predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola (EPP).

O statusu nevladinih organizacija i udruga civilnog društva počelo se pričati u kontekstu korupcijskog skandala Katargate zbog uloge koju je u tom slučaju imala organizacija Fight Impunity.

Nju je osnovao bivši talijanski europarlamentarac Pier Antonio Panzeri, a s njom je bio povezan i Francesco Giorgi, bivši Panzerijev pomoćnik i partner grčke eurozastupnice Eve Kaili koja je trenutno u pritvoru uslijed optužbi da je primila na stotine tisuća eura ilegalnih uplata. Kaili poriče krivicu i inzistira da nije učinila ništa nepravilno.

Za udrugu Fight Impunity vjeruje se da je bila paravan za ilegalne uplate koje su Panzeri, Kaili i drugi primali od država poput Katara i Maroka. Panzeri je u međuvremenu pristao na nagodbu s belgijskim tužiteljstvom po kojoj bi mogao dobiti kraću zatvorsku kaznu u zamjenu za dokaze o kriminalnim postupcima ostalih upletenih.

Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn rekao je zastupnicima da je komisija zaustavila sve uplate za projekte u Libiji povezane s udrugom No Peace Without Justice, koja je također upletena u skandal Katargate. Rekao je da je to učinjeno kao "mjera predostrožnosti."

"Pojedine crne ovce mogle bi diskreditirati pošten rad kojeg obavljaju ostale nevladine udruge," rekla je Hohlmeier, i dodala da "nevolja u kojoj se zatekla Kaili pokazuje kako je prelako koristiti i eksploatirati nevladine organizacije kao sredstva za kriminalno djelovanje."

"Ne možemo dopustiti da državljani trećih zemalja i kriminalci koriste nevladine organizacije kao neku vrstu paravana preko kojeg utječu na političko odlučivanje, služe se podmićivanjem, i ostvaruju pristup europskim fondovima."

Međutim, pokušaji EPP-a da zarade političke bodove na činjenici da su zasad sve osobe povezane sa skandalom Katargate iz redova druge najveće političke grupe u parlamentu, Socijalista i demokrata (S&D), isprovocirala je ljute reakcije iz ostalih skupina.

"Mislim da ne bismo smjeli sada ići u lov na vještice protiv civilnog društva," komentirao je njemački zastupnik Udo Bullmann (S&D) koji je nedavno imenovan za novog predsjednika parlamentarnog pododbora za ljudska prava.

"Kolege su odlučni u svojoj namjeri da osiguraju da se naš rad ne diskreditira, mi zastupamo ljude koji nemaju vlastiti glas i čija prava su prekršena... Nisu samo nevladine organizacije osumnjičene za zloupotrebu sredstava. Svi koji su primili novac moraju biti spremni na to da će biti predmet istrage i da će se tražiti njihova odgovornost."

"Ovaj skandal je nastao zbog korupcije, a ne zbog nevladinih organizacija," rekla je njemačka zastupnica Zelenih Hannah Neumann, dok je francuska zastupnica Manon Aubry, koja je na čelu ljevičarske skupine GUE, optužila EPP da pričama o nevladinim udrugama samo "skreće pozornost."

"EPP nema ništa protiv organizacija koje igraju po pravilima i koje se bave radom koji je iznimno koristan i važan za naše društvo. Mi se borimo protiv onih koje nisu transparentne, koje imaju sumnjive izvore financiranja, i koje su umiješane u ilegalne aktivnosti. Takve skupine ne dijele naše vrijednosti. One su neprijatelji naše demokracije," rekla je Hohlmeier.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalni članak čitajte ovdje: EU must copy US transparency law on lobbying, says EPP)