Politika

VOJNA INDUSTRIJA: Njemački pristanak na prodaju borbenih aviona Saudijskoj Arabiji trebao bi ojačati europsku suradnju

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka odluka o ukidanju petogodišnje blokade na izvoz borbenih zrakoplova u Saudijsku Arabiju pokazuje njenu spremnost na jačanje europske vojne suradnje, kažu stručnjaci - iako je pouzdan vojni izvoz još uvijek tvrd orah za politiku.

Izvor: Euractiv/Nick Alipour, EPA

Nakon što je isprva blokirala izvoz vojnih aviona zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, njemačka vlada više "ne vidi zašto bi se trebala protiviti" britanskim planovima da se pošalju avioni vojni avioni Saudijskoj Arabiji, potvrdila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ovog tjedna tijekom posjeta Izraelu.

Njemački veto na prodaju 48 borbenih zrakoplova tipa Eurofighter - koje zajednički proizvode Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španjolska - Saudijskoj Arabiji, i to zbog zabrinutosti oko poštivanja ljudskih prava, posebno je razbjesnila Britance koji su čak zaprijetili istiskivanjem Njemačke iz proizvodnje tog zrakoplova kako bi se olakšala prodaja, izvijestili su prošle godine britanski Times i njemački Handelsblatt.

Nagli zaokret Berlina za 180 stupnjeva može se tumačiti i kao poruka europskim partnerima kako ta zemlja želi postati pouzdaniji partner glede izvoza vojne opreme, što bi trebalo ukloniti jednu od najvećih zapreka za čvršću europsku vojnu suradnju.

Budući da svaka od država uključenih u proizvodnju može uložiti veto na prodaju zajedničkih proizvoda, odluke o izvozu trećim stranama već dugo dovode do napetosti između Njemačke i njenih saveznika.

Pacifizam Berlina

Njemačka politika izvoza oružja, oblikovana tradicijom pacifizma, varira ovisno o tome kako razne vladajuće koalicije tumače "etičke imperative i smjernice," kaže Pia Fuhrhop, iz Njemačkog vijeća za međunarodne odnose (DGAP).

"Takve oscilacije dosta su problematične za neke europske vojne projekte, a partnerske države smatraju da je njemačka politika prilično nepouzdana," kaže Fuhrop za Euractiv.

Europski saveznici - ali i domaća vojna industrija - tvrde kako je međunarodna prodaja vojne opreme ključna za profitabilnost zajedničkih europskih projekata. Udruga njemačke zrakoplovne industrije (BDLI) upozorava da će cijeli sektor biti izložen "financijskim pritiscima" ako isporuka Saudijskoj Arabiji ne bude odobrena - dok je britanski premijer Rishi Sunak, kako saznaje Times, lobirao kod kancelara Olafa Scholza da se izvoz konačno odobri.

Isti stav imaju i francuski parlamentarci - Natalia Pouzyreff, zastupnica stranke Renaissance francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i članica parlamentarnog odbora za obranu, rekla je za Euractiv kako Francuska smatra da je izvoz vojne opreme "nužan za održavanje proizvodnih kapaciteta."

Prioriteti se mijenjaju

Javna podrška sporazumu sa Saudijskom Arabijom strane ministrice Baerbock iz redova Zelenih zasad je najjasniji signal da njemačka vlada želi dati prioritet jačim europskim vojnim odnosima u svjetlu rata u Ukrajini.

Njemačka tročlana koalicija, koju čine Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali, prvotno je obećala ograničiti izvoz oružja u inozemstvo u svojem programu iz 2021. godine - a posebno odbiti slanje u zemlje upletene u građanski rat u Jemenu, što uključuje Saudijsku Arabiju.

Tu politiku trebao je zacementirati opsežan zakonom o kontroli vojnog izvoza, kojeg je osmislilo ministarstvo gospodarstva na čijem čelu je ministar Robert Habeck - također iz redova Zelenih.

Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Njemačka je napravila potpuno zaokret svoje dotad oprezne vojne politike, a njemački izvoz oružja dosegnuo je rekordnu razinu 2023. godine.

Dugoročna pouzdanost još uvijek pod upitnikom

U skladu s tom promjenom, donošenje novih propisa koji bi olakšali odlučivanje o izvozu - što bi zemlju moglo učiniti predvidljivijim partnerom - u međuvremenu se više puta odgađalo. Glasnogovornik ministarstva gospodarstva izjavio je za Euractiv kako vlada još uvijek radi na izradi tog nacrta.

Zbog nepostojanja jedinstva u parlamentu o pitanju koja bi bila prikladna doza restriktivnosti, donošenje novog zakona o izvozu ostaje komplicirano pitanje - što znači da će se odluke i dalje donositi od slučaja do slučaja na razini vlade.

Naime, iako se ministri Zelenih već neko vrijeme zagrijavaju za ideju izvoza oružja, drugi koalicijski partneri su još uvijek oko toga podijeljeni.

"Ima puno zastupnika iz koalicijskih stranaka koji smatraju da je izručenje Eurofightera Saudijskoj Arabiji opravdano," izjavila je za Euractiv Sara Nanni, vodeća zastupnica Zelenih za pitanja obrane.

Slanje borbenih aviona u zemlju poput Saudijske Arabije "koja se petlja u regiju na destabilizirajući način, i ima loše stanje ljudskih prava" ne može se opravdati, kaže Nanni. I drugi zastupnici Zelenih kritizirali su nedavne komentare iz vlade.

I među Liberalima se pojavljuju kritike - Marie-Agnes Strack-Zimmermann, šefica odbora za obranu u njemačkom Bundestagu iz redova FDP-a, također je skeptična, i kaže kako "svatko tko izvozi borbene avione tipa Eurofighter u Saudijsku Arabiju također mora odmah poslati i krstareće rakete Taurus Ukrajini."

Bilateralna opcija

Europski partneri pomno prate njemački proces. Francuska, osobito, s "velikom pažnjom" prati donošenje novog njemačkog zakona o izvozu, kaže Pouzyreff, iako francuska vlada zasad nije javno komentirala to pitanje.

Njeni komentari također ukazuju kako bi bilateralni sporazumi mogli biti alternativan način za postizanje veće pouzdanosti.

Što se tiče izvoza zajednički proizvedene vojne opreme, Francuska i Njemačka obvezane su takozvanim Schmidt-Debré sporazumom, koji je potpisan 1970-ih i nedavno proširen, koji nalaže da se izvoz vojne opreme trećim zemljama neće blokirati osim u slučaju da je ugrožena nacionalna sigurnost, ističe Pouzyreff.

Fuhrhop također kaže kako bi bilo lakše zajedničke projekte učiniti ekonomski održivima prodajom manje kontroverznim partnerima unutar EU - ukoliko bi se zemlje sudionice složile oko proizvodnje jedne standardizirane verzije zajednički planiranih proizvoda.

"Trenutno je situacija takva da svaka pojedina država često gradi vlastitu verziju, jer svaka nacionalna vojska ima svoje posebne uvjete i zahtjeve," kaže Fuhrhop.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German Eurofighter U-turn heralds new push for European defence collaboration)