Politika

GIBRALTAR NAKON BREXITA: Šef gibraltarske vlade uvjeren da će se odnosi s EU konačno urediti tijekom ove godine

O obliku budućih odnosa Gibraltara i EU nakon Brexita trebalo bi se konačno odlučiti u prvoj polovici ove godine, izjavio je u utorak gibraltarski šef vlade Fabian Picardo.

Gibraltar Themenfoto: Reise, Gibraltar, Grossbritannien, Europa, 19.12.2023 Der Felsen von Gbraltar Themenfoto: Reise, Gibraltar, Grossbritannien, Europa, 19.12.2023 *** Gibraltar theme photo journey, Gibraltar, Great Britain, Europe, 19 12 2023 The Rock of Gibraltar theme photo journey, Gibraltar, Great Britain, Europe, 19 12 2023 Copyright: xAugstx/xEibner-Pressefotox EP_jat,Image: 831738748, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Augst / Eibner-Pressefoto / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Augst / Eibner-Pressefoto / imago stock&people / Profimedia

U svojoj novogodišnjoj poruci Gibraltarcima Picardo je istaknuo da je 2024. "godina u kojoj će se konačno utvrditi može li se postići sporazum" s Bruxellesom, na kojeg se čeka još od izlaska Velike Britanije iz EU 31. prosinca 2020., nakon referenduma o tzv. Brexitu.

Gibraltar je strateški važan teritorij na južnom vrhu Španjolske mediteranske obale i pod britanskim je suverenitetom od 1713. godine. Gibraltar politički nije dio Velike Britanije i zadržava velik stupanj autonomije, dok je London zadužen jedino za vojna pitanja i vanjsku politiku.

Situaciju komplicira što je Gibraltar jedini britanski prekomorski teritorij koji je bio unutar EU kao sastavni dio šengenskog područja - ključnog pitanja za više od 30.000 mještana koji tamo žive, i od kojih većina svakodnevno ovisi o radnim mjestima u Španjolskoj.

Španjolska, s druge strane, inzistira na vlastitom suverenitetu nad Gibraltarom, i traži zajednički nadzor tamošnjeg aerodroma.

Picardo je svoje sunarodnjake upozorio na "aspekte pregovora s EU i Španjolskom koji bi kod nas mogli izazvati nelagodu" i pozvao na "strpljenje i smirenost" tijekom pregovora, kazavši kako će to biti "naši jedini saveznici."

Šef gibraltarske vlade, koji je bio žestoko protiv Brexita, također je istaknuo kako je proces izlaska Velike Britanije iz EU "jedan od onih slučajeva nesumnjivo velike nedaće" koji su prisilili Gibraltar "da sjedimo za stolom na kojem vjerojatno nikada nismo željeli biti."

"Ne bismo sjedili na ovim pregovorima da Velika Britanija nije glasala za izlazak iz EU," istaknuo je Picardo, dodavši kako je "čista fantazija za bilo koga u Gibraltaru insinuirati kako su ti pregovori mogli biti uspješno zaključeni i ranije."

Na referendumu o Brexitu u lipnju 2016. čak 96 posto Gibraltaraca glasalo je za ostanak u EU.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Gibraltar chief optimistic EU post-Brexit question to be resolved this year)