Politika

HEZBOLLAH LANSIRAO DRONOVE NA IZRAELSKU BAZU: Napadnuta vojna baza na sjeveru Izraela

Autor Hina

U Hezbollahu, proiranskoj skupini u Libanonu, kažu da je njihov napad na Safed odgovor na nedavna izraelska ubojstva te šijitske milicije

Pripadnik Hezbollaha
Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Hezbollah je u utorak lansirao eksplozivne bespilotne letjelice na vojnu bazu u sjevernom Izraelu, proglasivši napad dijelom svog odgovora na nedavna izraelska ubojstva u Libanonu u kojima su prema izvorima ubijena tri Hezbolahova borca.

Hezbollah tvrdi da su njegovi dronovi pogodili stožer izraelske vojske u Safedu u sklopu odmazde za prošlotjedno ubojstvo zamjenika čelnika Hamasa Saleha Al Arurija u Bejrutu i kao odgovor na ubojstvo zapovjednika Hezbollaha u ponedjeljak.

Prvi napad na Safed na sjeveru Izraela

Izvor upoznat s operacijama Hezbollaha rekao je da je to bio prvi put od početka rata Izraela i Hamasa da je šijitska militantna skupina napala Safed, smješten otprilike 14 km od granice s Libanonom.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je sjeverna baza pogođena u zračnom napadu, ali nije bilo štete niti žrtava.

Glasnogovornik nije naveo gdje se točno dogodio incident.

Dosad ubijeno više od 130 boraca Hezbollaha u Libanonu

Više od 130 boraca Hezbollaha ubijeno je u Libanonu tijekom neprijateljstava s Izraelom, što je njihov najgori sukob od rata 2006.

Deseci tisuća ljudi napustili su svoje domove s obje strane granice, a postoji zabrinutost da bi se sukob mogao zaoštriti i proširiti.

Tri borca Hezbollaha ubijena su u utorak tako da je pogođeno njihovo vozilo u gradu Gandurijeh na jugu Libanona, rekli su izvori.

Napadi izraelskog zrakoplovstva na jug Libanona

Izraelska je vojska priopćila da je njeno zrakoplovstvo napalo ciljeve Hezbollaha u Kili, što se očito odnosi na libanonsko pogranično selo Kfar Kila, kao i odred bespilotnih letjelica koji pripadaju Hezbollahu drugdje u južnom Libanonu.

Zapovjednik Hezbollaha ubijen u ponedjeljak Visam Tavil bio je zapovjednik Hezbollahovih elitnih snaga Radvan te je najviši časnik Hezbolaha ubijen do sada u sukobu.

Imao je ključnu ulogu u vođenju Hezbolahovih operacija na jugu.

Hezbollah tvrdi da ne želi širiti rat izvan Libanona

Zamjenik čelnika Hezbollaha Naim Kassem rekao je u utorak da njegova skupina ne želi širiti rat izvan Libanona.

Međutim, "ako ga Izrael proširi, odgovor je neizbježan do maksimalne mjere potrebne za odvraćanje Izraela".