Politika

SVEČANA AKADEMIJA I PARADA U BANJOJ LUCI: SAD traži procesuiranje odgovornih za obilježavanje Dana Republike Srpske

Autor Hina

U američkom veleposlanstvu u Sarajevu podsjećaju da je Dan RS-a 9. siječnja Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i da je pitanje poštivanja pravorijeka te institucije ujedno i pitanje poštivanja Daytonskog sporazuma

Obilježavanje Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu 2023. godine
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sjedinjene Države očekuju istragu i kažnjavanje svih onih koji krše zakone Bosne i Hercegovine, pa tako i presude Ustavnog suda BiH kojima je obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske (RS) proglašeno neustavnim, objavilo je u utorak američko veleposlanstvo u Sarajevu dok traje dvodnevna proslava spornog praznika.

"Ustavni sud BiH je višestrukim presudama jasno istaknuo kako je proslava dana RS 9. siječnja neustavna. Nije u pitanju obilježavanje praznika, već odluka da se to učini 9. siječnja. Povezivanje obilježavanja s pravoslavnim vjerskim praznikom krši nekoliko odredbi Ustava BiH koje zabranjuju diskriminaciju. Ovo je pitanje zakona, a ne mišljenja", navodi veleposlanstvo u reakciji na društvenoj mreži X.

Ustavni sud BiH još 2015. proglasio neustavnim Dan Republike Srpske 9. siječnja

Vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom u ponedjeljak su svečanom akademijom u Banjoj Luci započeli dvodnevno obilježavanje 9. siječnja, prkoseći tako pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je još 2015. zaključio kako je proslava na taj datum diskriminirajuća za Hrvate i Bošnjake koji žive u RS.

Američko veleposlanstvo podsjetilo je kako je poštivanje odluka tijela vlasti na razini BiH pa tako i Ustavnog suda obveza oba entiteta koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

'SAD će reagirati ako bude potrebno' 

Pravosudnim tijelima u BiH uputilo je poziv da djeluju na temelju odredbi Kaznenog zakona koji nepoštovanje presuda Ustavnog suda definira kao kazneno djelo, za što je propisana zatvorska kazna, a upozorilo je kako će SAD reagirati kada procijene da je to potrebno.

"Sjedinjene Države su djelovale kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati to ponovo učiniti", stoji u izjavi objavljenoj dan nakon što su američki borbeni zrakoplovi F-16 nad zračnim prostorom BiH izvodili vojnu vježbu i nadlijetali Banju Luku dok je tamo trajala Dodikova akademija.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u prosincu je također pozvao Tužiteljstvo BiH da reagira i procesuira sve dužnosnike koji pokažu da ne poštuju presude Ustavnog suda.

Na proslavu Dana Republike Srpske stigao i novi zapovjednik Glavnog stožera BiH

Obilježavanju 9. siječnja ove su se godine odazvali svi dužnosnici iz reda bosanskih Srba u tijelima vlasti i BiH, a na banjolučku su akademiju došla i tri generala oružanih snaga BiH, uključujući tu i novoimenovanog zapovjednika Glavnog stožera Gojka Kneževića.

Ministar obrane Zukan Helez već je najavio kako će protiv njih biti pokrenut stegovni postupak.

Od stranih gostiju, u Banjoj Luci samo predstavnici Srbije

No, iz inozemstva Dodiku su na proslavu došli su tek rijetki gosti pa je tako stiglo samo izaslanstvo iz Srbije predvođeno predsjednikom parlamenta Vladimirom Orlićem.

U Banju Luku je stigao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je u utorak tamo predvodio svečanu liturgiju, a u propovijedi je vjernicima čestitao dan RS.

Obilježavanje 9. siječnja vlasti RS završit će u večernjim satima paradom banjolučkim ulicama u kojoj će sudjelovati 900 pripadnika entitetske policije.