Politika

ITALIJA U NOVOJ GODINI: Koncesije za plaže i regionalni izbori najveći izazovi za vladu Giorgije Meloni

Predstojeći regionalni izbori u Italiji i dugotrajni spor Bruxellesa i Rima oko pravila za dodjeljivanje koncesija za plaže dominirat će talijanskom politikom idućih nekoliko mjeseci.

Italien Toskana der Strand von Castiglioncello in der Nähe von Livorno am frühen Morgen Menschenleer *** Italy Tuscany the beach of Castiglioncello near Livorno deserted in the early morning,Image: 834008986, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: IMAGO / imago stock&people / Profimedia
Izvor: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Vladu stranke Fratelli d' Italia (ECR) premijerke Giorgije Meloni, koja je u koaliciji s Legom (ID) Mattea Salvinija i Forzom Italia (EPP) Antonija Tajanija, čekaju teški izazovi u 2024.

"Bit će to vrlo složena godina za sve," rekla je Meloni u tradicionalnoj novinskoj konferenciji kojom se obilježio kraj godine - pti čemu je mislila na misleći na važne zakonodavne rokove, europske izbore, kao i talijansko predsjedanje skupinom G7, koje je upravo započelo.

Regionalni izbori koji će se održati u narednim mjeseci prisilit će čelnike tri koalicijske stranke na interni summit na kojem bi trebali zajedno odlučiti o kandidatima - a taj izbor neće biti nimalo jednostavan.

Prva regija koja ove godine ide na izbore bit će Sardinija, gdje je sadašnji guverner Christian Solinas iz lokalne stranke koja je povezana s Legom. No, u Fratelli d' Italia odlučni su u želji da predlože vlastitog protukandidata. Sljedeća će biti regija Veneto, gdje je guverner Luca Zaia - također član Salvinijeve Lege.

Budući da joj dobro ide u anketama, i uživa podršku 28,2 posto Talijana, Meloni želi preuzeti dominantnu ulogu u produktivnim područjima sjeverne Italije - u regijama Veneto, Pijemont i Lombardija. Međutim, morat će pritom pristati i na neke kompromise ako želi izbjeći sukobe s koalicijskim partnerima koji značajno pridonose stabilnosti vlade - iako po anketama kotiraju lošije (Lega je na 9,4 posto; Forza Italia na 7,2 posto podrške).

Stranke već paralelno vode i kampanju za europske izbore koji će se održati u lipnju - a unutar stranaka desnog centra morat će se donijeti odluke hoće li se čelnici stranaka kandidirati za Strasbourg.

Na europskoj razini, vlada Giorgije Melonija mora odlučiti i o rješavanju dugotrajnog spora između Italije i EU oko koncesija za plaže.

Europska komisija tvrdi da uredba koju je Melonijeva vlada donijela u prosincu 2022. - koja je na godinu dana odgodila raspisivanje natječaja za koncesije - predstavlja automatsku obnovu postojećih koncesija istim nositeljima, te je stoga krši europske zakone.

U Italiji se državne koncesije za sve od najma ležaljki do restorana na plažama tradicionalno tretiraju kao obiteljski biznis i prenose s koljena na koljeno. Zbog pritužbi poduzetnika i pristiska EU, premijer Mario Draghi je početkom 2022. najavio prvo raspisivanje natječaja za koncesiju, počevši od 1.1.2024.

Iako im je formalno vlasnik država, one se rijetko stavljaju na tržište. 2019. godine, prije pandemije Covida, vlada je od koncesija uprihodila tek 115 milijuna eura, dok se procjenjuje da je vrijednost biznisa na plažama oko 15 milijardi eura godišnje.

Problem s koncesijama postao je i politički problem, jer konzervativne i desne stranke smatraju kako postojeći sustav čini cijene niskima i prihvatljivima prosječnim Talijanima, i da se time obala štiti od najezde velikih stranih turističkih lanaca.

Salvini nije sklon odgovoriti na zahtjeve Bruxellesa "u ime Europe," navodi se u pismu koje je njegova Lega potpisala kao odgovor na pozive predsjednika Sergija Mattarelle koji je također pozvao da se zakon o koncesijama izmijeni. Meloni je najavila kako će vlada razmotriti "dodatno pojašnjenje tog pitanja."

"Sada nam je cilj reorganizirati pravila koja će omogućiti rješavanje sadašnje džungle propisa, u razgovoru s Europskom komisijom i koncesionarima, kako bi se izbjeglo kršenje zakona i osigurala sigurnost pravila," dodaje Meloni.

(Preveo i uredio David Spać-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Beach ownership, regional elections cause headaches for Meloni)