Politika

PARALIZA NJEMAČKE: Poljoprivrednici kreću u masovne prosvjede zbog kresanja subvencija za gorivo

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Njemački poljoprivrednici najavili su za ponedjeljak velike prosvjede zbog rezanja državnih subvencija u kojima će pokušati blokirati autoceste i gradska središta.

Bauernproteste am 08.01.24 in Nürnberg Bauernproteste am 08.01.24 in Nürnberg, Einfahrt über den Rathenauplatz über den Laufertorgraben in Richtung Hallplatz für die Kundgebung vor das FDP Büro. Nürnberg Bayern Deutschland *** Farmers protests on 08 01 24 in Nuremberg Farmers protests on 08 01 24 in Nuremberg, entry via Rathenauplatz via Laufertorgraben in the direction of Hallplatz for the rally in front of the FDP office Nuremberg Bavaria Germany 20240108-6V2A7861,Image: 835128680, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Ardan Fuessmann / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Ardan Fuessmann / imago stock&people / Profimedia

Nezadovoljstvo tinja već nekoliko mjeseci, nakon kontroverzne vladine odluke o rezanju nekoliko važnih subvencija. Iako je vlada na kraju popustila i najavila da će odustati od nekih najavljenih ukidanja poljoprivrednih potpora, poljoprivrednici smatraju kako to još uvijek nije dovoljno.

"Tražimo potpuno i bezuvjetno odustajanje od povećanja poreza," izjavio je za list Bild predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied.

Poljoprivrednici su nezadovoljni i frustrirani jer smatraju kako se poljoprivredna politika "kreira u oruđenom urbanom balonu, i usmjerena je protiv poljoprivrednih obitelji i ruralnih područja," kaže Rukwied.

Očekuje se kako će prosvjedi potrajati i u nastavku tjedna, i da bi mogli izazvati prometni kaos u nekim dijelovima Njemačke, i dovesti do gužvi i prometnih blokada širom zemlje. Blokade autoceste posebno će se fokusirati na regionalne prijestolnice njemačkih pokrajina, a u planu su i blokade glavnih ulice u najvećim gradovima.

Ako vlada ne popusti do 15. siječnja, slijedi eskalacija, upozoravaju iz udruge, a ponovio je to i Günther Felßner, predsjednik bavarske udruge poljoprivrednika, koji je za Bild rekao da su spremni dovesti do "neviđene paralize" Njemačke.

Njemački Bundestag počinje s raspravom o novom proračunu za 2024. godinu 15. siječnja. Nakon što je ustavni sud ocijenio da su neke stavke vladinih planiranih rashoda neustavne, nastale rupe u proračunu još uvijek treba nekako popuniti.

Iako je vlada isprva planirala rezanje brojnih subvencija za poljoprivredu kako bi nadoknadila neke od milijardi koje nedostaju, kasnije je ublažila neke najavljene mjere za poljoprivredna gospodarstva - iako kritičari kažu kako su one još uvijek neproporcionalno usmjerene na poljoprivredu.

Poljoprivrednici u Njemačkoj u posljednje vrijeme postaju sve radikalniji, posebice nakon što su traktorima blokirali trajekt kojim se ministar gospodarstva Robert Habeck vraćao s blagdana provedenih na otoku u Sjevernom moru.

Taj incident osudili su svi dijelovi političkog spektra. Kancelar Olaf Scholz nazvao je taj potez "sramotnim," dok je čelnik konzervativne oporbe Friedrich Merz rekao kako je to simptom "sve grublje kulture prosvjedovanja."

Sve veći nemiri vezani za poljoprivredu u Njemačkoj privukli su pozornost i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

"U demokraciji nema mjesta za nasilje," izjavila je Von der Leyen na okupljanju njene konzervativne stranke CSU u Bavarskoj u subotu, dodavši kako je dijalog "glavno sredstvo demokracije."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German farmers to protest Scholz government)