Politika

NJEMAČKE MUKE S PRORAČUNOM: Vlada ipak odustala od nekih rezova zbog prosvjeda poljoprivrednika

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Kako bi umirila njemačke poljoprivrednike, vlada u Berlinu najavila je izmjene svojeg teško stečenog proračunskog kompromisa, u kojem će biti zadržane neke subvencije za poljoprivredu, nauštrb sredstava za zaštitu obale.

Geplante Streichung der Agrardiesel-Vergütung, Symbolfoto abgeklebte Zapfsäule, Januar 2024 Deutschland, München, Januar 2024, Agrardiesel Vergütung, Zapfsäule außer Betrieb, Symbolfoto geplante Streichung der Agrardiesel-Subventionen, die Bundesregierung will Landwirten die Steuervergünstigungen streichen, Bauer mit Traktor bei der Feldarbeit, Landwirtschaft, Sparpolitik, *** Planned abolition of the agricultural diesel subsidy, symbolic photo taped petrol pump, January 2024 Germany, Munich, January 2024, agricultural diesel subsidy, petrol pump out of service, symbolic photo planned abolition of agricultural diesel subsidies, the German government wants to abolish tax breaks for farmers, farmer with tractor working in the field, ag,Image: 833926571, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: IMAGO / imago stock&people / Profimedia
Izvor: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Nakon višetjednih internih pregovora njemačka koalicijska vlada postigla je u prosincu 2023. dogovor o tome kako zatvoriti proračunsku rupu od 17 milijardi eura za 2024., koja je nastala nakon odluke ustavnog suda.

Međutim, budući da je u rebalansu predviđeno rezanje poreznih olakšica za gorivo i vozila, to je dovelo do prosvjeda poljoprivrednika. Njima po dosadašnjem sistemu vlada plaća naknadu za već plaćeni porez na dizel korišten za poljoprivredne svrhe, i oslobođeni su od plaćanja poreza na poljoprivredna vozila.

Zbog oštre reakcije poljoprivrednika, vladajuća koalicija se sada složila kako će oslobađanje od poreza na motorna vozila za poljoprivredna i šumarska vozila ostati na snazi, izjavio je u četvrtak njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir iz redova Zelenih.

Ipak, dodao je da će se subvencije za poljoprivredni dizel smanjivati u narednim godinama. Po planovima vlade, sadašnje naknade koje se isplaćuju poljoprivrednicima smanjit će se za 40 posto 2024. godine, i onda opet za 30 posto u 2025. i opet u 2026. godini. To znači da će do 2026. subvencija biti potpuno ukinuta.

"Nesrazmjerno opterećenje poljoprivrede i šumarstva u sklopu konsolidacije proračuna stoga je konačno isključeno," kazao je Özdemir.

Smanjenje zaštite mora i potpore ribarstvu

S druge strane, doći će do dodatnih rezanja u iznosu od 100 milijuna eura u godišnjem proračunu ministarstva poljoprivrede. Osim toga, 780 milijuna eura očekivanih prihoda od koncesija za offshore vjetroelektrane prenamijenit će se, i uplatit će se u opći proračun - umjesto da se po planu iskoristi za dva fonda za zaštitu morskih staništa i ribarstvo.

Dosad je 1,34 milijarde eura - otprilike 10 posto prihoda od koncesija za vjetroelektrane - bilo namijenjeno za financiranje ekološki prihvatljivog ribolova i mjere zaštite morskih staništa. To je bio dio ranijeg kompromisa kojim se htjelo pomiriti potrebu povećanja kapaciteta vjetroelektrana na 70 GW do 2045. s imperativom očuvanja prirode i okoliša.

No, više od polovice tog novca sada će umjesto na to otići u druge svrhe, navodi se u priopćenju glasnogovornika vlade Steffena Hebestreita. Takva odluka šalje "pogrešan signal," izjavio je za Euractiv Stefan Thimm, direktor njemačke sektorske udruge offshore vjetroelektrana BWO.

Retroaktivna prenamjena prihoda od koncesija je "načelno pogrešna," rekao je Thimm, dodavši kako je ključan problem što će se ta sredstva - koja dolaze iz sektora obnovljive energije - djelomično iskoristiti i za daljnje subvencioniranje fosilnih goriva.

"Sredstva pribavljena koncesijama za vjetroelektrane hitno su potrebna, i to za kompenzaciju njihovog ogromnog utjecaja na okoliš i transformacija ribarstva,", izjavio je za Euractiv Kim Detloff iz organizacije za zaštitu okoliša NABU.

"Budući da priroda ne može glasno prosvjedovati kao što to mogu poljoprivrednici - ona će opet izvući deblji kraj," kazao je Detloff. "U udruzi NABU jako smo razočarani, i nadamo se da će njemački Bundestag na ove najave kritički reagirati."

Dodatna rezanja uštedjet će vladi samo 880 milijuna eura - dok bi s druge strane zbog izmjena poljoprivrednih subvencija i odgode planiranog uvođenja naknade za plastiku proračun mogao izgubiti oko 2,5 milijarde eura. Ostatak proračunske rupe trebao bi se nadoknaditi "razlikama koje proizlaze iz ažuriranih gospodarskih i proračunskih podataka," kazao je Hebestreit.

'Tek prvi korak'

Joachim Rukwied, predsjednik krovne druge njemačkih poljoprivrednika, rekao je da je rebalans "tek prvi korak."

"Naše stajalište ostaje nepromijenjeno: Oba prijedloga za rezove moraju se skinuti sa stola... Ovdje se radi o budućoj održivosti naše industrije, i pitanje je ima li uopće još potrebe za domaćom prouzvodnjom." Stoga su poljoprivrednici najavili nastavak prosvjeda.

Neki od njih u četvrtak su blokirali i isplovljavanje trajekta s otoka Halliga Hoogea u Sjevernom moru, na kojem je ministar gospodarstva Robert Habeck iz redova Zelenih proveo novogodišnje praznike, i kojim se želio vratiti na kopno.

Rukwied je osudio takve metode borbe. "Osobni napadi, uvrede, prijetnje, prisile ili nasilje nisu prihvatljivi."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany changes budget deal after farmers’ protests, cuts marine fund)

Tagovi