Politika

RECIPROČNA MJERA: Nakon što je Srbija 'ozakonila' kosovske registracije, Kosovo ukinulo naljepnice za srbijanske tablice

Autor Hina

Prilikom donošenja odluke o slobodnom kretanju vozilima s tablicama na kojima piše RKS, u Beogradu su se pozvali na sporazum iz 2011., dok je Priština svoju odluku opravdala time da srbijanske vlasti u praksi provode svoju odluku

Vozila sa srbijanskim tablicama sada mogu slobodno na Kosovo
Izvor: Konstantinos Zilos / Zuma Press / Profimedia

Kosovska vlada odlučila je prestati naljepnicama prekrivati državne simbole Srbije na srbijanskim registracijskim tablicama, samo pet dana nakon što je stupila na snagu takva odluka Vlade Srbije za oznake na tablicama Kosova.

Kosovska je vlada svoju odluku donijela u četvrtak, objavio je ured kosovskog premijera Albina Kurtija.

'Čin dobrosusjedskih odnosa'

U Prištini je objašnjena je kao "čin dobrih susjedskih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije", navedeno je u priopćenju.

Kurti je ranije izjavio, komentirajući odluku Beograda o dozvoli slobodnog kretanja za vozila s tablicama Republike Kosovo (RKS), da će Priština reagirati recipročno "čim granična policija dokumentira i dokaže da Srbija provodi svoju odluku u potpunosti i bez zapreka".

Srbijanska vlada 25. prosinca dopustila kretanje vozilima s kosovskim registracijama

Vlada Srbije odlučila je 25. prosinca prošle godine omogućiti slobodno kretanje svim vozilima s Kosova, objašnjavajući da ta odluka proizlazi iz sporazuma dviju strana iz 2011.

Vozila s kosovskim tablicama od 1. siječnja 2024. mogu slobodno u Srbiju
Izvor: Eren Beksac / AFP / Profimedia

Na svim graničnim i administrativnim prijelazima, objavila je Srbija, bit će postavljena obavijest da se "sudjelovanje u prometu" omogućuje svim vozilima registriranim na Kosovu "isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja".

U Beogradu tvrde da se njihova odluka ne može tumačiti kao priznavanje neovisnosti Kosova

Srbijanski dužnosnici objasnili su da se odluka ne može se tumačiti kao priznavanje neovisnosti Kosova i da ne prejudicira određivanje konačnog statusa.

Time se nastoji riješiti spor koji je ranijih mjeseci potaknuo napetosti i incidente između dviju strana.

Pitanje tablica na automobilima izazvalo tešku krizu 

Vlada Kosova započela je u listopadu 2022. godine proces preregistracije vozila sa srbijanskim oznakama za gradove na Kosovu na RKS tablice, na što je Beograd reagirao povlačenjem predstavnika Srba iz kosovskih institucija, uključujući i policiju.

Uslijedio je niz kriza i napetosti na sjeveru, a kulminacija je bila akcija paravojne skupine Srba i sukob s kosovskom policijom u sjevernokosovskom selu Banjska kada je ubijen jedan kosovski policajac i tri pripadnika skupine naoružanih Srba.