Politika

ITALIJA PREUZELA G7: Meloni ističe Afriku i AI kao glavne teme kojima se želi baviti

Autor Reuters

Problemi Afrike i opasnosti koje donosi umjetna inteligencija (AI) bit će dvije ključne teme za Italiju tijekom njenog jednogodišnjeg predsjedavanja skupinom G7, izjavila je u četvrtak talijanska premijerka Giorgia Meloni.

04-01-2024 Roma Politica Conferenza stampa di fine anno del presidente del Consiglio Giorgia Meloni Nella foto Giorgia Meloni 04-01-2024 Rome (Italy) Politics End of year press conference by Prime Minister Giorgia Meloni In the pic Giorgia Meloni,Image: 834187951, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia
Izvor: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia

Italija je ove godine preuzela rotirajuće mjesto predsjedavajuće države skupine najrazvijenijih zemalja na svijetu G7, u kojoj su osim Italije i Francuska, Japan, Kanada, Njemačka, SAD i Velika Britanija.

Italija će ove godine u sklopu predsjedavanja biti domaćin brojnih ministarskih sastanaka, uključujući i summit čelnika država G7 u lipnju ove godine, u mjestu Fasano na jugu Italije. No, Meloni je najavila kako želi organizirati i poseban sastanak prije lipnja koji bi trebao biti posvećen temi umjetne inteligencije, izvijestila je novinska agencija Reuters.

"Jako sam zabrinuta zbog utjecaja [umjetne inteligencije] na tržište rada... Danas smo suočeni s revolucijom u kojoj [ljudskom] intelektu prijeti opasnost da bude zamijenjen," rekla je Meloni na novinskoj konferenciji.

Meloni je rekla novinarima i kako će podržavanje afričkog razvoja također biti središnja tema njezinog mandata na čelu G7, dodavši kako je ključno ojačati afričke ekonomije i životni standard, kako bi se potencijalni imigranti odvratili od odlaska u Europu.

"Ono što mislim da treba učiniti u Africi nije dobrotvorni rad. S Afrikom je potrebno graditi suradnju i ozbiljne strateške odnose, kao s ravnopravnim partnerima, a ne kao predatori. U Africi treba braniti pravo ljudi da ne moraju emigrirati... a to se postiže ulaganjima i imanjem strategije."

Među drugim pitanjima koja će vjerojatno obilježiti talijansko predsjedništvo jest rat u Ukrajini, kao i sukob u Gazi između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.

Italija je preuzela predsjedavanje od Japana, a nju će 2025. naslijediti Kanada.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Africa and AI to be key G7 issues for Italy, Meloni says)