Politika

PO TUŽBI JUŽNE AFRIKE: Izrael pred sudom u Haagu zbog optužbi za genocid nad Palestincima u Gazi

Autor Hina

Proces pred Međunarodnim sudom pravde UN-a u Den Haagu počinje 11. siječnja, kada će Južnoafrička Republika iznijeti svoje optužbe, dok će Izrael svoju obranu iznijeti 12. siječnja

Sud u Haagu
Izvor: Wang Xiangjiang / Xinhua News / Profimedia

Izrael će 11. i 12. siječnja po prvi puta od početka invazije na Pojas Gaze odgovarati na optužbe o genocidu pred međunarodnim sudom, nakon što je Južnoafrička Republika (JAR) pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ujedinjenih naroda.

Sud u Den Haagu je objavio raspored saslušanja u srijedu navečer.

Najprije će Južna Afrika iznijeti optužbe, a potom Izrael svoju obranu

JAR će iznijeti svoju optužbu 11., a Izrael se braniti 12. siječnja. Obje strane dobit će po dva sata.

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak predao dokument u kojem na osamdesetak stranica iznosi zašto smatra da Izrael provodi genocid u palestinskoj enklavi. Obje zemlje potpisnice su Konvencije.

U Pretoriji traže da međunarodni sud Izraelu naredi trenutni prekid nasilja nad Palestincima 

JAR traži da sud djeluje odmah i da naredi zaustavljanje nasilja nad Palestincima. Afrička zemlja smatra kako su izraelski napadi „genocidni po prirodi” jer im je cilj uništenje Palestinaca na tom području.

U dokumentu se navode optužbe o zločinima izraelske vojske nad Palestincima, kao i izjave izraelskog vodstva koje navodno iskazuju namjeru o genocidu.

Izrael odbacuje tvrdnje JAR-a, kaže da je riječ o klevetama

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, odbacuje te optužbe.

"Izrael s gnušanjem odbacuje krvavu klevetu koju Južnoafrička Republika širi ovom žalbom” ICJ-u, napisao je prošli tjedan na X-u.

Tužbi nedostaju "činjenični i pravni temelji”, napisao je, pa dodao da bi taj sud i međunarodna zajednica trebali „u potpunosti odbaciti” neutemeljene tvrdnje JAR-a.

Haiat tvrdi kako je jedino Hamas odgovoran za patnju u Gazi te da Izrael čini sve što može kako bi umanjio stradanje civilnog stanovništva.