Politika

TURSKA BLOKADA: Ankara zabranila da Bosporom prolaze vojni brodovi koje Britanija šalje Ukrajini

Autor Euractiv.com/Reuters

Turska je u utorak priopćila kako neće dopustiti da dva vojna broda minolovca koje je Britanija poklonila Ukrajini prođu kroz turske vode na putu prema Crnom moru, jer bi se time prekršili međunarodni zakoni.

ISTANBUL, TURKIYE - JUNE 26: A seagull rests as the sun rises over the Bosporus in Istanbul, Turkiye on June 26, 2023. Cem Tekkesinoglu / Anadolu Agency,Image: 785374139, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Cem Tekkesinoglu / AFP / Profimedia
Izvor: Cem Tekkesinoglu / AFP / Profimedia

Britanija je prošli mjesec najavila kako će poslati dva minolovca kraljevske mornarice Ukrajini, kako bi se pomogle ukrajinske morske operacije u ratu protiv Rusije.

No, Turska, koja je članica NATO saveza, izvijestila je saveznike kako neće dozvoliti tim brodovima da za prolaz do Ukrajine koriste tjesnace Bospor i Dardanele dok traje rat u Ukrajini.

"Naši važni saveznici propisno su obaviješteni da minolovcima koje je Ukrajini darovala Velika Britanija neće biti dozvoljen prolazak kroz turske tjesnace do Crnog mora sve dok traje rat," stoji u poruci na društvenim mrežama koju je objavio ured turskog predsjednika.

Kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Turska se pozvala na Konvenciju iz Montreauxa iz 1936. godine, koja zabranjuje da kroz turske prolaze do Crnog mora putuju vojni brodovi zaraćenih strana.

Sporazum od zabrane izuzima samo vojne brodove koji se vraćaju u svoje matične baze - no ni Rusija ni Ukrajina nisu nakon izbijanja rata izrazile želju da preko turskih tjesnaca prebacuju ratne brodove.

Turska je tada također upozorila zemlje koje nemaju obalu na Crnom moru da ne šalju ratne brodove u njihove tjesnace.

Prema Konvenciji, vojni brodovi država koje nisu dio sukoba mogu prolaziti kroz tjesnace u vrijeme rata. Međutim, u Konvenciji se također navodi kako Ankara ima konačnu riječ o prolasku bilo kojih ratnih brodova, za slučaj da Turska smatra kako se time dovodi u opasnosti da i ona bude uvučena u rat.

Turska je "nepristrano i detaljno" provela pravila iz Montreuxa kako bi "spriječila eskalaciju [konflikta] u Crnom moru," priopćio je ured predsjednika.

Ankara uslijed rusko-ukrajinskog rata održava dobre veze i s Kijevom i s Moskvom.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Turkey to block UK minehunter ships intended for Ukraine)