Politika

SNAŽAN RUSKI NAPAD NA UKRAJINSKE GRADOVE UZBUNIO I SUSJEDE: Poljska digla četiri lovca F-16 kako bi nadzirali granicu

Autor Hina

U ruskim napadima na Kijev i Harkiv poginula su najmanje četiri civila, a preko 90 je ranjeno, dok su materijalne štete jako velike

Ruski napad na Kijev
Izvor: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Poljska vojska objavila je u utorak da je digla u zrak četiri lovca F-16 kako bi nadzirali granicu s Ukrajinom, nakon velikog ruskog bombardiranja susjedne zemlje.

"Kako bi se zajamčila sigurnost poljskog zračnog prostora, aktivirana su dva para lovaca F-16 i saveznički zračni tanker", priopćilo je operativno zapovjedništvo poljske vojske.

Ruski projektil 'zalutao' u poljski zračni prostor

Ruska vojska izvela je u utorak ujutro novi niz velikih zračnih napada na Ukrajinu u kojima je poginulo najmanje četvero civila, a ozlijeđeno je više od 90, najviše u Kijevu i Harkivu.

Poljska, članica NATO-a, u petak je objavila da joj je zračni prostor povrijedio ruski "krstareći projektil" koji je tri minute letio iznad njezina teritorija nakon čega je otišao u Ukrajinu.

Poljske civilne i vojne vlasti održale su zbog toga hitne sastanke s predstavnicima NATO-a i poljski sustav za protuzračnu obranu stavljen je u stanje pripravnosti.

Sličan incident dogodio se u studenom 2022. kada je ukrajinski projektil pao na poljsko selo Przewodow, u blizini granice s Ukrajinom, pri čemu je poginulo dvoje civila.

Ruski napadi na Kijev i Harkiv odmazda za ukrajinsko bombardiranje Belgoroda

U teškim ruskim napadima projektilima i bespilotnim letjelicama na Kijev i Harkiv prouzročena je velika materijalna šteta, javljaju ukrajinski dužnosnici.

U napadima su pogođene stambene zgrade i civilna infrastruktura, satima nakon što je predsjednik Vladimir Putin izjavio da zračni udar na ruski grad Belgorod, za koji je Moskva rekla da je ubio 24 civila i okrivila Ukrajinu, "neće proći nekažnjeno".

Rusija je u utorak tijekom jutra napala različitim projektilima. Ukrajinske vojne vlasti izdale su zračne uzbune koje su trajale najmanje tri sata.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je starija žena preminula u kolima hitne pomoći nakon što je ranjena. Ranije je kazao da je u glavnom gradu ranjeno najmanje 16 ljudi.

Dodao je da su oštećeni plinovodi u kijevskom okrugu Pešerski, a struja i voda su prekinuti u nekoliko okruga glavnog grada. Spasioci su gasili požare na nekoliko mjesta.

Nestanak struje i vode vratio je sjećanja na prošlu zimu kada je Rusija raketama gađala energetsku mrežu, uzrokujući česte prekide napajanja i tjerajući milijune u mrak.

Oleh Sinehubov, regionalni guverner Harkiva, rekao je da je središnji dio grada napadnut oko 07.30 po lokalnom vremenu (05.30 GMT). Naglasio je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je jedna osoba ubijena u napadu, a 41 je ranjena.

Nakon početnog zračnog bombardiranja, Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da je situacija ostala napeta i da se protuzračna obrana priprema za još ruskih projektila.