Politika

PROIZVODNJA ORUŽJA: Najave o većim isporukama granata za Ukrajinu nailaze na otpor lokalnih vlasti u Njemačkoj

Autor Euractiv.com/AFP

Europski napori za većom proizvodnjom oružja i pomoći Ukrajini nailaze na neočekivane prepreke u Njemačkoj, i to na razini lokalnih vlasti, izvještava agencija AFP.

Non Exclusive: KYIV, UKRAINE - DECEMBER 19, 2023 - A Christmas tree placed outside a coffee shop in Yaroslaviv Val Street is made of used shell cases that were collected by the military on the front line, Kyiv, capital of Ukraine. The installation is set to remind people that the war is ongoing and it must become the common cause of society.,Image: 830894988, License: Rights-managed, Restrictions: This photo cannot be distributed in the Russian Federation. MANDATORY CREDIT OR DOUBLE FEE WILL BE CHARGED - **Strictly no use in repeat online galleries without payment**, Model Release: no, Credit line: / BEEM / Beem / Profimedia
Izvor: BEEM / Beem / Profimedia

Gradsko vijeće u mjestu Troisdorf u zapadnoj Njemačkoj, koje ima oko 80.000 stanovnika, blokiralo je najavljeni plan jedne velike kompanije za proizvodnju oružja za lokalno proširenje proizvodnje.

Kao razlog je gradsko vijeće navelo "razvojne potrebe" tog gradića blizu Kolna - što onda dovodi u pitanje sposobnost Europske unije da poveća proizvodnju oružja. Ranije ove godine, 27 država članica EU najavilo je da će povećati snabdijevanje Ukrajine prijeko potrebnim topničkim granatama.

Gradonačelnik Troisdorfa rijetko igra nekakvu ulogu u međunarodnoj politici - no početkom prosinca njemački ministar obrane Boris Pistorius prozvao je gradonačelnika Alexandera Bibera iz opozicijske stranke CDU zbog blokiranja tog projekta.

Pistorius je pritom pozvao lokalne i regionalne vlasti u Njemačkoj na rad na ubrzanju proizvodnje oružja. "Pritisak je velik, jer u Europi i u Njemačkoj imamo usko grlo u pogledu streljiva," kazao je Pistorius njemačkim zastupnicima.

U međuvremenu, Troisdorf je već tjednima u sukobu s velikim proizvođačem oružja Diehl Defence, čija tvornica u tom gradu proizvodi upaljače za velike količine eksplozivnog materijala, kao što su rakete ili bojevi projektili. Ti se dijelovi upotrebljavaju i za proizvodnju sustava za protuzračnu obranu Iris-T - a već tri takva sustava je njemačka vlada isporučila Ukrajini.

Stambeno naselje

Lokacija u Troisdorfu važna je karika u europskim nastojanjima za podršku Ukrajini, budući da Kijev poziva saveznike da joj pošalju više streljiva, i to u trenutku kada se bori s obranom od ruske ofenzive.

EU se obvezao Ukrajini osigurati milijun topničkih granata do ožujka 2024. Dosad je isporučeno oko 300.000 rundi, i to iz postojećih zaliha država članica, koje su sada iscrpljene.

Udio njemačke industrije u planu EU trebao bi na kraju dosegnuti 300.000 do 400.000 granata godišnje, što je više od tri puta više od razine proizvodnje u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine, kazali su izvori iz vojne industrije za AFP.

Međutim, kompanija Diehl Defence sada smatra da je budućnost njenog postrojenja u Troisdorfu ozbiljno ugrožena, nakon što je grad odlučio prenamijeniti dio poslovnog parka u kojem je smještena podružnica tog konzorcija, kompanija DynITEC. Diehl Defence je htio kupiti to zemljište, koje je na prodaju stavila bivša tvrtka Dynamit Nobel, kako bi se tamo mogli proširiti proizvodni kapaciteti.

No, lokalne vlasti planiraju to zemljište, veličine 50 nogometnih igrališta i idealno smješteno blizu gradskog središta, prenamijeniti za izgradnju stambenog naselja i uredskih prostora.

"Dovođenjem lokacije Troisdorf u pitanje, narušavaju se obrambeni kapaciteti Njemačke," upozorio je Thomas Bodenmueller, član upravnog odbora Diehl Defence.

Otpor vojnoj industriji

Široka koalicija gradskih vijećnika, od konzervativnog gradonačelnika Alexandera Bibera, pa sve do ekoloških Zelenih i ljevičarske stranke Die Linkea - koji zajedno čine oko dvije trećine gradskog vijeća - odbija žrtvovati tako veliko područje u središtu grada za industrijsku proizvodnju.

Lokalne vlasti tvrde da proizvodnja eksploziva i vojne opreme traži i relativno velike zaštitne zone oko tvornice na kojima se iz sigurnosnih rauloga ništa drugo ne može graditi.

Za Marie-Agnes Strack-Zimmermann, koja predsjedava odborom za obranu donjeg doma Bundestaga i pobornice Ukrajine, gradonačelnik Troisdorfa je "jednostavno neodgovoran" zbog blokiranja projekta.

"Tu se radi o Ukrajini, ali i prije svega o sigurnosti Njemačke," rekla je za AFP.

Biber zasad ne mijenja mišljenje. Unatoč sastancima i pregovorima u tjednima uoči božićnih blagdana, kompromis još uvijek nije pronađen - a Biber nije jedini koji pruža otpor širenju vojne industrije.

Ranije ove godine, korporacija Rheinmetall - također vodeća kompanija njemačke vojne industrije - priopćila je kako neće graditi novu tvornicu streljiva u pokrajini Saskoj u istočnoj Njemačkoj.

Projekt je izazvao zabrinutost lokalnog stanovništva, pa je zbog nedostatka lokalne podrške Rheinmetall odlučio premjestiti projekt na drugu lokaciju u Bavarskoj.

Iako stručnjaci kažu kako je Kijevu potrebno oko tri milijuna granata godišnje, Pistorius je prošli mjesec upozorio kako EU "vjerojatno neće" uspjeti ostvariti svoj cilj da do ožujka sljedeće godine isporuči milijun granata.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: In Germany, local politics holds up weapons for Ukraine)