Politika

ZRAČNI SCHENGEN: Bukurešt tvrdi da su s Austrijom i Bugarskom dogovorili šengenska pravila za zračni i morski promet

Rumunjska i Bugarska postigle su sporazum s Austrijom kojim će se pridružiti šengenskom prostoru slobodnog kretanja u morskom i zračnom prometu u ožujku 2024. godine, najavila je rumunjska vlada u srijedu.

AirConnect flight KS1106 from Sibiu to Bucharest is parked on apron durring the press event on the occasion of the announcement of the launch of Romanian airline AirConnect flight operations at the Bucharest Baneasa "Aurel Vlaicu" International Airport AirConnect start flights at Bucharest Baneasa "Aurel Vlaicu" International Airport, Bucharest, Romania - 24 Jul 2023,Image: 791701376, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rumunjska i Bugarska, koje su se obje pridružile Europskoj uniji u siječnju 2007. godine, po procjeni Europske komisije ostvarile su uvjete za priključenje šengenskom području još 2011. godine. Međutim, njihovo pristupanje toj zoni unutar koje više od 400 milijuna ljudi može slobodno putovati u proteklih 13 godina je stalno nailazilo na otpor pojedinih država članica.

Austrija je uložila veto na njihovo članstvo 2022. godine, nakon višegodišnjih prigovora Beča da Rumunjska i Bugarska moraju da se mora baviti s većim količinama ilegalnih migranata zbog slabo štićenih vanjskih granica Schengena.

Nizozemska je također ulagala veto na priključenje Bugarske, mada je taj veto ukinut nakon glasanja u nizozemskom parlamentu u četvrtak, 21. prosinca.

"Nakon 13 godina Rumunjska će se konačno pridružiti Schengenu! Imamo politički sporazum o tome," napisao je na Facebooku rumunjski premijer Marcel Ciolacu.

Rumunjsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u priopćenju kako je konačno postignut "politički sporazum" između Austrije, Rumunjske i Bugarske o proširenju šengenske zone "na zračne i morske granice" Rumunjske i Bugarske, počevši u ožujku 2024. godine.

Pitanje otvaranja i kopnenih granica odgođeno je do sljedećih razgovora o tom pitanju u novoj godini.

Austrija je početkom prosinca iznijela ideju nazvanu "zračni Schengen" (Air Schengen). Tada je austrijska vlada rekla kako je spremna ublažiti pravila kojima se regulira zračni promet s Bugarskom i Rumunjskom "ukoliko Bruxelles ojača vanjske granice EU."

Bugarska vlada zasad još nije potvrdila vijest iz Bukurešta.

Za razliku od Bukurešta, Sofija je bila skeptična oko ponude za djelomično priključenje šengenskom prostoru, i ustrajava da se Bugarska i Rumunjska moraju priključiti i sa kopnenim graničnim prijelazima.

Šengensko područje uspostavljeno je 1985., i danas obuhvaća 23 od 27 država članica EU, te njihove pridružene susjede Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Posljednja država koja se pridružila šengenskom prostoru je bila Hrvatska, u siječnju 2023., u prvom proširenju nakon 2007. Osim Bugarske i Rumunjske, u njemu nisu ni Cipar ni Irska.

Ulazak u Schengen znači uklanjanje graničnih kontrola na kompnenim granicama s postojećim članicama šengenskog prostora.

Osim uklanjanja kontrola na međusobnoj bugarsko-rumunjskoj granici dugoj više od 600 kilometara, ulazak Rumunjske i Bugarske bi značio i ukidanje kontrola na rumunjskoj granici s Mađarskom dugoj 450 kilometara, te bugarskoj granici s Grčkom dugoj oko 500 kilometara.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Romania, Bulgaria in partial Schengen deal with Austria, says Bucharest)