Politika

MEDIJSKI KAOS U POLJSKOJ: Državna televizija sad ima dvije paralelne uprave koje ne priznaju jedna drugu

Autor Euractiv.com/Reuters

Prijepori u Poljskoj okokontrole nad javnim medijima produbili su se u utorak nakon što je tijelo u kojem dominira bivša nacionalistička vlada stranke PiS imenovalo novog direktora televizije.

People wave Poland s flags outside the Poland s State-owned broadcaster TVP studio in Warsaw, Poland, on December 26, 2023. People gathered outside the state-owned TVP studio in the ongoing protest against the move by the newly elected pro-European coalition to reimpose integrity and objectivity in public media. Warsaw Poland Demonstration in defense of TVP. 2023/12/26 Copyright: xMarekxAntonixIwanczukx MAI08473,Image: 832603938, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Marek Antoni Iwanczuk / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Marek Antoni Iwanczuk / imago stock&people / Profimedia

Na taj potez su se odličili unatoč tome što je sadašnja vlada već na to mjesto dovela svojeg kandidata.

Proeuropska koalicijska vlada na čelu s Donaldom Tuskom preuzela je vlast u Poljskoj ovog mjeseca i započela s preustrojem državnih medijskih institucija, za koje kritičari kažu kako su postale propagandni partijski servis u proteklih osam godina vladavine nacionalističke stranke Prava i pravde (PiS).

Izmjene su naišle na snažno protivljenje PiS-a, koji kaže kako je nova vlada zaobišla normalnu parlamentarnu proceduru u njihovoj provedbi. PiS-ovi zastupnici organizirali su prosvjede pred sjedištima državnih medija, a predsjednik Andrzej Duda - saveznik PiS-a - osudio je reforme i opisao ih kao "anarhiju."

Zastupnica PiS-a Joanna Lichocka rekla je u utorak da je poljsko Nacionalno vijeće za medije (RMN) imenovalo Michala Adamczyka za glavnog direktora državne medijske kuće TVP. Vijeće za medije je osnovano 2016. godine kada je PiS bio na vlasti, i to tijelo je nadležno za imenovanja rukovodstva javnih medija.

Adamczyk je bio jedno od najprepoznatljivijih lica informativnog programa TVP, za kojeg je rašireno mišljenje da se radi o partijskoj propagandi.

"[Adamczykov] glavni zadatak jest obnoviti kompanijsku upravu i prekinuti aktivnosti koje štete tvrtki," napisala je Lichocka na društvenim mrežama. "Nadamo se kako će ministar kulture prestati kršiti zakon."

Ministarstvo kulture i šef premijerova ureda nisu zasad komentirali odluku Vijeća.

Ministar kulture Bartlomiej Sienkiewicz ranije je smijenio nadzorne odbore javne televizije i radija i državne novinske agencije PAP. Novi nadzorni odbori imenovali su s druge strane novu upravu. U slučaju TVP-a, novinar Tomasz Sygut preuzeo je ulogu glavnog direktora.

Situaciju je dodatno zakomplicirala činjenica da je u ponedjeljak bivši nadzorni odbor TVP-a - koji nije prihvatio odluku o vlastitom raspuštanju - imenovao bivšeg zastupnika PiS-a Macieja Lopinskog za glavnog izvršnog direktora.

Sienkiewicz je u ponedjeljak rekao kako je imenovanje Lopinskog "pravno nevaljano" jer je tu odluku donijelo "nepostojeće tijelo."

(Preveo David Spaić-KOvačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polish media dispute deepens with dual appointments of TV boss)