Politika

VON DER LEYEN U SKANDALU: New York Times tuži Europsku komisiju zbog neobjavljivanja SMS poruka s čelnikom Pfizera

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Američki list New York Times pokrenuo je tužbu protiv Europske komisije jer nije objavila SMS poruke koje je razmjenjivala čelnica komisije, Ursula von der Leyen, s prvim čovjekom farmaceutske tvrtke Pfizer u vrijeme pandemije Covid-19.

epa10458249 President of the European Commission Ursula von der Leyen holds a joint press conference at the end of the first day of the European Council in Brussels, Belgium, 10 February 2023. EU leaders will meet in Brussels on 09 for a summit to discuss Russia's invasion of Ukraine, the EU's economy and competitiveness, and its migration policy. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, našla se upletena u skandal nakon što je njen ured oklijevao s objavom SMS poruka za koje se zna da ih je razmijenila s predsjednikom uprave Pfizera, Albertom Bourlom, oko nabavke 1,8 milijardi doza cjepiva protiv Covida-19.

New York Times, prvi medij koji je razotkrio tu aferu u travnju 2021., svoj predmet protiv Europske komisije je formalno predao 25. siječnja, iako je postao vidljiv u javnom registru Europskog suda (ECJ) tek u ponedjeljak, 13. veljače.

Kad je njemački novinar Alexander Fanta koji radi za portal NetzPolitik.org tražio pristup tim porukama, iz Europske komisije su odgovrili kako ih nisu "identificirali" i kako i više ne mogu pronaći. Zbog takve reakcije, europska pravobraniteljica Emily O'Reilly formalno je predala pritužbu u siječnju 2022., u kojoj je pozvala izvršno tijelo EU da "provede temeljitiju potragu kako bi se našle dotične poruke."

Zatim je povjerenica za transparentnost, Věra Jourová, rekla da potraga za porukama koje su razmijenili Von der Leyen i Bourla "nije dala nikakve rezultate."

U srpnju 2022. O'Reilly je oštro kritizirala Europsku komisiju, a njenu nevoljkost da uđe u trag tim SMS porukama opisala kao znak da nešto nije u redu.

"Postupanje s ovim zahtjevom za pristupom dokumentima ostavlja nažalost dojam da se radi o instituciji EU koja nije potpuno transparentna o temama od znatnog javnog interesa," izjavila je tada O'Reilly.

Ali za potpredsjednika komisije, Margaritisa Schinasa, "nitko se ne može nositi sa složenošću ovih ugovora, SMS porukama, ili vlastitim snagama. Radilo se o vrlo dobro strukturiranoj proceduri između država članica EU i Europske komisije," rekao je Schinas 26. listopada.

New York Times zasad ne želi komentirati tužbu, izvijestio je portal Politico. 

Iako se očekivalo da će Europska komisija komentirati ovaj slučaj u utorak, 14. veljače, poslijepodne, to se nije dogodilo. Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans održao je samo kratka press konferenciju na kojoj je govorio o jačanju standarda oko emisije CO2 za vozila, a slučaj Pfizer i nestanak SMS poruka - nije komentiran niti razjašnjen. 

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak na engleskom pročitajte ovdje: New York Times takes EU Commission to court over ‘Pfizergate’ affair)